Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «ΔΙΨΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑ»

Η γιορτή της Σκηνοπηγίας, που διαρκούσε επτά ημέρες και θύμιζε στους Ιουδαίους τη σαραντάχρονη περιπλάνησή τους στην έρημο, πλησιάζει στο τέλος της. Σύμφωνα με το τυπικό της γιορτής λευκοντυμένοι ιερείς μεταφέρουν εν πομπή στο ναό μια χρυσή στάμνα γεμάτη νερό από την πηγή του Σιλωάμ. Αυτή η τελετή θύμιζε τη θαυμαστή διάσωση του Ισραήλ στην έρημο, όταν κρυστάλλινες πηγές νερού ανέβλυσαν από το βράχο και ο λαός ξεδίψασε. Ύστερα από λίγο οι προσκυνητές θα ξαναγυρίσουν στις καθημερινές τους ασχολίες.
Ο Κύριος γνωρίζει καλά πόσο εξαντλητική θα είναι η πορεία, που θα ξαναρχίσουν οι άνθρωποι αυτοί μέσα σε μια άλλη έρημο, την έρημο της ζωής τους. Γνωρίζει πόσο βασανίζεται η ανθρώπινη ψυχή καθημερινά από μια άλλη δίψα, τη δίψα την πνευματική. Γι’ αυτό «την τελευταία ημέρα την μεγάλη της γιορτής στάθηκε ο Ιησούς και φώναξε δυνατά: "Όποιος διψά, ας έρθει σε μένα και ας πιεί".
Διψάμε αδελφοί για δικαιοσύνη, αγάπη, ειλικρίνεια, ειρήνη διψάμε για ζωή. Προσπαθούμε να σβήσουμε αυτή τη δίψα με θεωρίες η διασκεδάσεις, μ’ ένα ξέφρενο κυνήγημα χρημάτων, φήμης, δυνάμεως. Όμως η καρδιά μας παραμένει ανικανοποίητη, στεγνή «Διψάτε για αγάπη;», μας λέει ο Χριστός. «Λαχταράτε να αγαπηθείτε ανυπόκριτα και να αγαπήσετε πραγματικά ελάτε κοντά μου.
Διψάτε για ελευθερία πραγματική; Οι λογής–λογής αρχηγοί και διανοούμενοι υφαίνουν περίτεχνους ύμνους για την ελευθερία, ενώ ταυτόχρονα πλέκουν βρόγχους για τις ψυχές και τους λαούς. Μόνον όταν ο Υιός του Θεού της αγάπης σας ελευθερώσει από τα πάθη που σας πνίγουν, θα είστε αληθινά ελεύθεροι.
Το νερό δεν ξεδιψά, όταν το περιεργάζεται το βλέμμα μας, αλλ’ όταν φθάνει στη γλώσσα και στα σωθικά μας. Όπως το νερό προχωρεί μέχρι το τελευταίο κύτταρο, για να το ζωογονήσει, έτσι και ο Χριστός πρέπει να εισδύσει δια του Αγίου Πνεύματος μέχρι την έσχατη γωνιά των σκέψεων, των αισθημάτων, της υπάρξεώς μας.
Δεν πρόκειται όμως απλώς για το σβήσιμο της προσωπικής δίψας». Όποιος ξεδίψασε κοντά στον Χριστό, ξεδιψά και τους άλλους, γίνεται ευλογία, τρεχούμενο νερό και για το περιβάλλον του,  ξεκουράζει, δροσίζει, ζωογονεί.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου