Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Η φωνή του Μάνου Χατζιδάκι έρχεται από το μέλλον

Ψάχνοντας ένα τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι θυμήθηκα πως πέρα από μοναδικός συνθέτης υπήρξε και ένας ευφυέστατος άνθρωπος δηλαδή το ένα προϋποθέτει το άλλο. Τέτοιες θεσπέσιες μελωδίες έρχονται από περίσσευμα καρδιάς, από ένα νου που αντιλαμβάνεται τα πάντα. Και όταν βρεθεί μπροστά στο μικρόφωνο του Τρίτου Ραδιοφωνικού Προγράμματος και σχολιάζει, γίνεται ένας άνθρωπος που μπορεί να μιλήσει για το παρελθόν, το παρόν και να προβλέψει το μέλλον.Ένα τέτοιο σχόλιο βρήκα με θέμα: «Η δημογεροντία του μέλλοντος» και αναφέρεται στο πως έβλεπε την Ευρώπη μόλις μπήκαμε σε αυτήν. Του πήραν συνέντευξη Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι οι οποίοι ποτέ δεν την μετέδωσαν. Γιατί πολύ απλά αυτά που είπε ήταν τόσο βαθιά, τόσο αληθινά και τόσο ατόφια που δεν άντεξαν να τα πλασάρουν στο κοινό που ήθελαν μόνο να το διασκεδάζουν, όπως σκωπτικά είπε ο αείμνηστος Μάνος. Ακούστε κάθε λέξη και κρατήστε σημειώσεις. Πραγματικά θα καθίσω να ακούσω όλα τα σχόλια του. Και θα τα ανεβάζω για να τα ακούμε. Η φωνή του έρχεται από το μέλλον και όχι από το παρελθόν.

Άλλωστε αναρωτιέμαι εδώ και καιρό που είναι οι πνευματικοί άνθρωποι, να υψώσουν ανάστημα, να μιλήσουν για όσα μας απασχολούν... Βρήκα το Μάνο. Έρχεται από το μέλλον. 

Αγαπητέ Μάνο πόσο συμφωνώ μαζί σου… Ξέρω ότι δεν πήγαινες τους δημοσιογράφους, αλλά δεν με πειράζει. Τα λες όλα τόσο όμορφα που δεν θα με ένοιαζε και να μην με αποδεχόσουν λόγω του επαγγέλματος που υπηρετώ. Ίσως και να χαιρόσουν που θα ήμουν στην ανεργία. Ίσως να έλεγες: "Τώρα μπορείς να κάνεις καλή δημοσιογραφία".Να σαι έχει ο Θεός στην ολόζεστη αγκαλιά Του!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου