Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Σεμινάρια βυζαντινής μουσικής στο ίδρυμα θρακικής τέχνης και παράδοσης


Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης αφουγκραζόμενο  τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, κάθε χρόνο δημιουργεί νέα εκπαιδευτικά εργαστήρια που έχουν ως στόχο την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών και την δημιουργία νέων καλλιτεχνικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων για ενήλικες και παιδιά. Στο πλαίσιο  του ακαδημαϊκού έτους  2013-2014 το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, εκτός των άλλων, θα υλοποιήσει:
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
«Για ν' αγαπήσωμε την ελληνική μουσική, ανάγκη να γνωρισθούμε μαζί της· 
ανάγκη να γνωρίσωμε τη μουσική του λαού μας».
Σίμων Καράς
Μέσω Σεμι­να­ρίων θα παρέ­χεται μια γενική και φιλολογικού ενδια­φέροντος «εκλαϊκευμένη» προσέγγιση στην βυζα­ντινή κυρίως και εν γένει ελληνική μουσική παράδοση.
Με την προβολή σπάνιου και δυσπρόσιτου αρχειακού υλικού –γραπτού και ηχητικού- και την εξήγηση-παρουσίαση της μοναδικότητας και της σημασίας του αδιάλειπτου μουσικού αυτού πολιτισμού, οι συμμετέχοντες θα γίνονται κοινωνοί της υπερχιλιόχρονης ελληνικής δημιουργίας στον τομέα της μουσικής.
Θα περιλαμβάνονται μαθήματα-εισηγήσεις στους εξής τομείς:
  • Μουσική σημειογραφία – παλαιογραφία
  • Υμνογραφία (θεολογία των ύμνων)
  • Ιστορία της μουσικής (πορεία-εξέλιξη, βιογραφίες μελοποιών-ψαλτών)
  • Θεωρία της μουσικής (σχέση με αρχαιοελληνική μουσική θεωρία)
  • Πρακτική
  • Σύγκριση και σύμπραξη βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής
Θα προσκαλούνται εισηγητές για εμβάθυνση σε κάποια θέματα της ειδικότητάς τους, ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον και από ήδη μυημένους στον χώρο της βυζαντινής μουσικής.
Τα μαθήματα θα γίνονται 2 φορές τον μήνα. Θα μοιράζεται σχετικό υλικό για μελέτη και δυνατότητα να ανατρέξουν σε όσα έχουν διδαχθεί. Θα γίνονται ομαδικές μηνιαίες εργασίες που θα παρουσιάζονται, ώστε να υπάρχει δημιουργική και ενεργητική συμ­μετοχή.
Εισηγητής: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ        


Από αριστερά ο Χαράλαμπος Διαφωνίδης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ασχολούμαι με την βυζαντινή μουσική 18 έτη. Ξεκίνησα από το Εκκλησιαστικό Λύκειο Ξάνθης το 1995 με καθηγητή τον Αριστείδη Δεληγιαννίδη, ψάλλοντας κοντά του στον Καθεδρικό ναό της του Θεού Σοφίας για 3 χρόνια, και ταυτόχρονα με δάσκαλο τον Χρήστο Χατζόπουλο.
Από το 1998 μέχρι και το 2009 εμβάθυνα στην Ψαλτική Τέχνη στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, στην οποία διέμενα όλα αυ­τά τα χρόνια. Η καθημερινή επαφή με την βυζαντινή μουσική μέσω των ακο­­λουθιών, η χορωδιακή ψαλμώδηση με παραδοσιακούς αγιορείτες ψάλ­­τες (Δανιήλ – Ακάκιο – Στέφανο Κατουνακιώτες, Κυπριανό – Θωμά – Σπυ­ρίδωνα Μικραγιαννανίτες κ.ά.), οι ηχογραφήσεις ψηφιακών δί­σκων, η ενασχόληση με τα μουσικά χειρόγραφα (έρευνα, καταλογογρά­φη­ση), η επιμέλεια των μουσικών εκδόσεων, η μελέτη θεωρητικών και παλαιο­γρα­φικών θεμάτων με ειδήμονες του χώρου (Λυκούργος Αγγε­λό­που­λος, Κων­σταντίνος Αγγελίδης, Γεώργιος Κωνσταντίνου, Ιωάννης Αρβανίτης, Χρίστος Τσιαμούλης) μου έδωσαν μια ολοκληρωμένη γνώση της Ψαλ­τικής.
Στην διάρκεια αυτών των 11 χρόνων συμμετείχα σαν χορωδός σε 12 ψηφιακούς δίσκους, ενώ στις εκδόσεις του 2007 είχα και την επι­μέ­λεια της έκδοσης.
·         Μέγα Σάββατο (2000)
·         Άγιον Πάσχα (2000)
·         Παρακλητικός Κανών Παναγίας Παραμυθίας (2002)
·         Παρακλητικός Κανών Παναγίας Παντανάσσης (2002)
·         Ύμνοι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (2003, 2ο CD)
·         Μεγάλη Τετάρτη (2007, 2ο CD και επιμέλεια)
·         Μεγάλη Παρασκευή (2007, 2ο CD και επιμέλεια)
·         Η Θεία Λειτουργία (2007, 2ο CD και επιμέλεια)
Είχα επίσης την επιμέλεια της έκδοσης και συνέγραψα την βιο­γρα­φία του Χρυσάνθου (ανέκδοτα και άγνωστα στοιχεία) στο σπουδαίο θεω­ρη­τικό σύγγραμα: Θεωρητικόν Μέγα της Μουσικής, Χρυσά­νθου του εκ Μα­δύτων, κριτική έκδοση Γεωργίου Ν. Κωνσταντίνου (2007)
Από το 2009 και για ενάμιση χρόνο έψαλα στην Ιερά Μονή Πε­τράκη Αθηνών, από όπου αναμεταδίδονται οι καθημερινές ακολουθίες στον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το 2010 συμ­με­τείχα στην ηχογράφηση της ακολουθίας του Αγίου Λουκά του Ιατρού με τον Βυζαντινό Χορό ‘’Τριχερούσα’’ για λογαριασμό της Ιεράς Μονής Σαγματά.
Το καλοκαίρι του 2010 επέστρεψα στην Ξάνθη και από το 2011 είμαι Λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού Ναού Τιμίου Προδρόμου Ξάν­θης. Το 2012 έλαβα με Άριστα (10) το δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου από την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας με καθηγητή τον κ. Βασίλειο Γεωργαρά και εξεταστές τους κυρίους: Λυκούργο Αγγελόπουλο (Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κων/πόλεως), Δημήτριο Ζαϊτίδη, Γεώργιο Κωνσταντίνου (διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπι­στη­μίου).
Διδάσκω στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Ξάν­θης και Περιθεωρίου και είμαι Αντιπρόεδρος του Συλ­λό­γου Ιερο­ψαλ­τών Ξάνθης ‘’Γρηγόριος ο Πρωτοψάλτης’’.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου