Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Η αισιοδοξία του Χριστιανικού μηνύματος»

Στο αυριανό ευαγγελικό ανάγνωσμα ο Χριστός απευθύνεται στον παράλυτο της Καπερναούμ λέγοντας: «ἀφέωνταί σοι αἱ ἁμαρτίαι σου». Στην περικοπή αυτή γινόμαστε μάρτυρες μιας φαινομενικά παράδοξης σκηνής για τη λογική του σημερινού ανθρώπου. Από τη μια μεριά ο σωματικά ασθενής ζητά γιατρειά και από την άλλη ο Χριστός του προσφέρει απαλλαγή από τις αμαρτίες.  
Ο Χριστός δεν πολέμησε μόνο την αρρώστια της ψυχής, αντιμετώπισε και την αρρώστια του σώματος.  «Καί περιῆγεν ὅλην τήν Γαλιλαίαν ὁ Ἰησοῦς...θεραπεύων πᾶσαν νόσον».  Από την εποχή εκείνη, μέχρι σήμερα η αρρώστια δεν σταμάτησε, ούτε η φθοροποιός επίδραση της στο ανθρώπινο σώμα.
Ο λόγος του Χριστού μέσα και από αυτή την περικοπή μας παρουσιάζει μια βαθιά σύλληψη της τραγικότητας του σημερινού ανθρώπου. Ανατέμνει την πνευματική και ψυχική κατάστασή του, τα δεσμά του, την αγωνία του, την απελπισία του και βρίσκει την αμαρτία ως το κέντρο των δεινών του. Όμως δεν εκλαμβάνει την αμαρτία ως μία απλή παράβαση της εντολής του Θεού, αλλά ως μία υπαρξιακή τοποθέτηση απέναντι στο Θεό.
Όταν παραδίδεται κανείς στην χάρη του Θεού γαληνεύει, παίρνει νέα δύναμη για να υπομείνει και τις πιο δύσκολες διαδικασίες θεραπευτικής αγωγής με καρτερία κι ελπίδα. Η σύγχρονη ιατρική επιστήμη ιδιαίτερα υπολογίζει τον ψυχικό παράγοντα στην ίαση και επανειλημμένως έχει διαπιστώσει την «ανέλπιστη βελτίωση», που δεν σχετίζεται με καμιά θεραπευτική.
Αλλά το πιο αξιοπρόσεκτο είναι ότι η θερμή δέηση και πίστη των ανθρώπων έχει ευεργετικά αποτελέσματα όχι μόνο στον εαυτό τους, αλλά και στους άλλους· σ' αυτούς που αγαπούν. Όπως αναφέρει η ευαγγελική διήγηση στην περίπτωση του παραλυτικού, «ἰδών ὁ Ἰησοῦς τήν πίστη αὐτῶν», που οδήγησαν μπροστά Του με ευλάβεια τον άρρωστο, προχώρησε στη θεραπεία χωρίς καν συζήτηση με τον κατάκοιτο. Στην αρχή τον απήλλαξε από το ψυχικό άγχος της ένοχης και τελικά τον λύτρωσε και από τη σωματική παραλυσία, λέγοντάς του: «Σήκω επάνω, πάρε το κρεβάτι σου και πήγαινε στο σπίτι σου».
Η αισιοδοξία του ευαγγελικού μηνύματος συνίσταται στο ότι είναι στραμμένο όχι στο παρελθόν αλλά στο μέλλον, όχι στο κακό που κυριάρχησε μέσα στον κόσμο μέχρι τώρα, αλλά στη σωτηρία που προσφέρεται σαν καινούργια δυνατότητα.  Πιο πάνω από την ανθρώπινη επιστήμη στέκεται ο παντοδύναμος Θεός.  Αυτός μπορεί να «ἐγείρῃ ἄνθρωπον ἐκ κλίνης ὀδύνης αὐτοῦ»
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου