Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στο Στέφανο Ιωαννίδη

Ο Στέφανος Ιωαννίδης (1923 – 2001) ήταν για την Ξάνθη και για τη Θράκη ευρύτερα πρωτοπόρος και καινοτόμος εργάτης του πνεύματος και του πολιτισμού.

Μεγάλωσε στα δύσκολα χρόνια του μεσοπολέμου και της κατοχής. Μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο, από νέος ήδη, άρχισε να γράφει και να δημοσιεύει σε εφημερίδες και περιοδικά, ποίηση και πεζά, και αργότερα σε ξεχωριστούς τόμους. Επίσης δημοσιεύει μελέτες ιστοριογραφικές και φιλολογικές, αυτοβιογραφικά και πολιτιστικά κείμενα, καθώς και μεταφράσεις από τα γαλλικά.

Παράλληλα δραστηριοποιείται έντονα στα πολιτιστικά πράγματα της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής. Τα δημιουργήματά του διακρίνονται και βραβεύονται. 

Στο Στέφανο Ιωαννίδη, στη ζωή και στο έργο του, η διαλεκτική σχέση θεωρίας και πράξης, κατά πολύπλευρο τρόπο, είναι διαρκής και αδιάλειπτη.
Ο δρόμος που επέλεξε στη ζωή του ήταν δρόμος ανηφορικός, γεμάτος συγκρούσεις με το κατεστημένο, περισσότερο ιχνηλάτης και πρόσκοπος. Το έργο του ήταν διέξοδος στην ανάγκη έκφρασης, αλλά περισσότερο επιβίωσης – στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια. 
Ποτέ δεν είχε το πλέγμα του επαρχιωτισμού, ήταν πάντοτε μέσα από το καθημερινό διαχρονικός, μέσα από το τοπικό οικουμενικός. Ο πνευματικός άνθρωπος μιλά για το παντού και για το πάντοτε μέσα από το εδώ και το τώρα.
Μέγιστη είναι η συμβολή του Στέφανου Ιωαννίδη στην αυτο-γνωσία μας ως Θρακιωτών με την έκδοση το 1960 του περιοδικού «Θρακικά Χρονικά», που αποτελεί το βασικό πυρήνα της Θρακογνωσίας στον τόπο μας.
Ο Στέφανος Ιωαννίδης ήταν ένας ολοκληρωμένος πνευματικός άνθρωπος, που στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα πρόσφερε τόσα πολλά – προσφορά που συνεχίζει να ευεργετεί το χώρο της Ξάνθης και της Θράκης ως τις μέρες μας.
Το 2013 συμπληρώνονται ενενήντα χρόνια από τη γέννηση του Στέφανου Ιωαννίδη. Η πόλη μας οφείλει να γνωρίσει το έργο του και να τιμήσει την προσφορά του σε όλους τους τομείς δημιουργίας και παρουσίας στα δρώμενα της πόλης μας αλλά και της ενιαίας Θράκης.
  
Το Δίκτυο Λόγου και Πράξης συνδιοργανώνει με  το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και την Αντιπεριφέρεια Ξάνθης, σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν  στο τριήμερο 9 -10 -11 Δεκεμβρίου 2013.

Στις 9 - 10 και στις 11 Δεκεμβρίου, κατά τις πρωινές ώρες,  θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικά δρώμενα και εκδηλώσεις στο χώρο των σχολείων για το Στέφανο Ιωαννίδη για παιδιά Δημοτικών και Γυμνασίων.

Το απόγευμα της 11ης Δεκεμβρίου 6 – 9 μ.μ., στο «Π» των Καπναποθηκών, θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα που θα αναφέρεται σε όλες τις πλευρές δράσης και έκφρασης του Στέφανου Ιωαννίδη, με εισηγήσεις και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
  
Ήδη για την όλη οργάνωση έχει συγκροτηθεί Τιμητική Επιτροπή που αποτελείται από το Μητροπολίτη Ξάνθης, την πρόεδρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης,  το Δήμαρχο Ξάνθης και τον Περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης.

Το τριήμερο 9 – 10 – 11 Δεκεμβρίου 2013 θα είναι αφιερωμένο στον Στέφανο Ιωαννίδη και στο πλούσιο έργο του. Η Θράκη και η Ξάνθη στο πρόσωπό του τιμούν όλες και όλους τους δημιουργούς.
Θανάσης ΜουσόπουλοςΣυγγραφέας – ποιητής
Συντονιστής Δικτύου Λόγου & Πράξης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου