Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Που πας αδελφέ; Μια ιστορία αποχωρισμού»

90 χρόνια από την απόφαση ανταλλαγής των Ελληνικών και Τουρκικών πληθυσμών, στα πλαίσια της συνθήκης της Λωζάνης, μια  απόφαση που σφράγισε με τον πιο τραγικό τρόπο τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας από τις τρισχιλιόχρονες κοιτίδες τους, ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης έκλεισε το αφιέρωμα που είχε ξεκινήσει στις αρχές του χρόνου με την προβολή, την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013,  του ντοκιμαντέρ  «Που πας αδελφέ;. Μια ιστορία αποχωρισμού»  που σκηνοθέτησε το «καρντάσι» από την Τραπεζούντα του Πόντου κ. Ομέρ Ασάν.
Η παρουσία του στην εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν οι Πόντιοι τον  συμπατριώτη τους από τον Πόντο, από τις πατρίδες των προγόνων τους, που μόλις πριν 90 χρόνια ζούσαν εκεί μέσα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, για τους οποίους πολύ γλαφυρά γράφει στον πρόλογο του βιβλίου του «ο Πολιτισμός του Πόντου»:
«Υποκλίνομαι με σεβασμό μπροστά στους προγόνους μου Τούρκους, Ρωμιούς, Αρμένιους που στο παρελθόν ήξεραν να ζουν ειρηνικά, μπορούσαν να σέρνουν μαζί τον χορό, να τραγουδούν με τα ίδια συναισθήματα τα ίδια τραγούδια σε διαφορετικές γλώσσες, να μαγειρεύουν τα ίδια φαγητά, να ψαρεύουν και να κυνηγούν στις ίδιες θάλασσες και στα ίδια ποτάμια, να βόσκουν τα ζώα τους στα ίδια παρχάρια και να’ ναι ταξιδιώτες στους ίδιους δρόμους», τόνισε ο ίδιος.Την εκδήλωση τίμησαν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Σωφρόνιος, εκ μέρους και του Σεβασμιότατου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος Χαρ., ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών κ. Γεωργιάδης Γεώργιος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, πρόεδροι και μέλη Συλλόγων και ένα πολυπληθές κοινό που έδειξε ενδιαφέρον με πολλές ερωτήσεις στις οποίες απάντησε ο κ. Ομερ Ασάν.
«Μ' αυτό το ντοκιμαντέρ θέλουμε να συμβάλουμε στον πολιτισμό της ειρήνης, δίνοντας στο θεατή το μήνυμα ότι, η διαφορετική εθνική καταγωγή δεν υπερισχύει των ανθρώπινων αξιών» δήλωσε ο κ Ομέρ Ασάν.
«Αν καμιά φορά αισθανθείτε να φυσά στο πρόσωπο και στην καρδιά σας ένα ελαφρύ αεράκι και νιώσετε ευτυχία, πρέπει να καταλάβετε ότι ο αέρας φυσά από την Τραπεζούντα. Κι αν πάλι από κάπου φτάνουν στα αυτιά σας τραγούδια, ακόμα κι αν είναι σκόρπια λόγια, να ξέρετε ότι αυτά είναι τα τραγούδια που εμείς τα τραγουδούσαμε αντικριστά. Και αυτά τα τραγούδια μεταφέρουν ακούραστα τον αέρα που φυσά από την Τουρκία και την Ελλάδα. Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε αυτόν τον αέρα;» κατέληξε την σύντομη προσφώνηση του ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ρωμανίδης, διαβάζοντας μια παράγραφο από το βιβλίο του Ομέρ Ασάν «ο πολιτισμός του Πόντου».
Η χορωδία του Συλλόγου Ποντίων πλαισίωσε την εκδήλωση, με τραγούδια από τον αγαπημένο μας Πόντο και επακολούθησε γνήσιο ποντιακό γλέντι με την συμμετοχή του προσκεκλημένου στο χορό και στο τραγούδι.


2 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑΝΤΙΑ+ΜΑΚΗ !!!ΝΑ ΖΗΣΕΙ Ο ΠΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ(ΕΣ) !!!!ΕΙΔΑΜΕ ΤΟΝ ΜΑΚΗ ΣΤΟΝ ΧΟΡΟ ΚΑΙ ΖΗΛΕΨΑΜΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!! ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΝΑΧΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ !!!ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΑΠΟ ΚΑΒΑΛΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ+ΣΟΝΙΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να είστε καλά. Καλές γιορτές με αγάπη!!!
    Υ.Γ. Ο Μάκης δεν είναι αυτός στο χορό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή