Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Το Άγιο Φως ήρθε στην Ελλάδα

«Δεύτε λάβετε Φως εκ του ανεσπέρου Φωτός». Η πόρτα του Πανάγιου κουβούκλιου άνοιξε και δυο πύρινες δεσμίδες με 33 κεριά η καθεμιά εμφανίστηκαν από μέσα. Η μοναδική αυτή τελετή και παράλληλα αποκλειστικό προνόμιο του Οθρόδοξου Πατριάρχη Ιεροσολύμων πραγματοποιήθηκε και φέτος στον Πανάγιο Τάφο  το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου.
Ο ναός ήταν κατάμεστος από πιστούς, ορθόδοξους και μη χριστιανούς, χιλιάδες επισκέπτες, που υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, επιδίωξαν να βιώσουν από κοντά αυτό το μεγάλο θαύμα της Ανάστασης του Κυρίου όταν από τον Πανάγιο Τάφο βγήκε ο Ορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ' υψώνοντας στο χέρι του το Άγιο Φως για να το μοιράσει σε όλους.
Σε όλους αυτούς, που περίμεναν με κατάνυξη στην ψυχή και, στα χέρια, πολλές λαμπάδες αποτελούμενες από 33 κεράκια, όσα και τα χρόνια του Ιησού, να το λάβουν και να το μεταδώσουν.
Η τελετή άρχισε με την είσοδο του πατριάρχη Θεόφιλου Γ' στον ναό, συνοδευόμενου από αρχιερείς, ιερείς και διακόνους του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, αλλά και τον Αρμένιο πατριάρχη.
Ακολούθησε η Ιερή Λιτανεία και η αποσφράγιση του Πανάγιου Τάφου, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, ελέγχθηκε ότι δεν εμπεριείχε τίποτα που να μπορούσε να ανάψει φωτιά και σφραγιστεί με βουλοκέρι την προηγούμενη μέρα.
Τότε, ο πατριάρχης έβγαλε την αρχιερατική στολή του και έμεινε μόνο με το λευκό στιχάριο, έλαβε τους σβηστούς πυρσούς και εισήλθε στο Ιερό Κουβούκλιο.
Όλα τα καντήλια στο κτιριακό συγκρότητημα του Ναού της Αναστάσεως ήταν σβηστά. Ο Πατριάρχης προσευχόταν στο εσωτερικό του Πανάγιου Τάφου. Η θεϊκή φλόγα, σύμφωνα με τις παραδόσεις, εμφανίζεται «από το πουθενά» στον ελληνορθόδοξο πατριάρχη, αποκλειστικά σε αυτόν και σε κανέναν άλλο. Η έξοδος της φλόγας, που άναψε μόνη της εκπληρώνοντας κάθε χρόνο ένα θαύμα στο εσωτερικό του Πανάγιου Τάφου, είναι συγκινητική.
Χέρια απλώνονται από παντού και μέσα σε λίγα λεπτά ο ναός γεμίζει από φλόγες που «προχωρούν» μέχρι να καλύψουν όλο τον χώρο.
Από τον Πανάγιο Τάφο σε ολόκληρη την Ελλάδα
Παραδοσιακά, εκπρόσωπος της ελληνικής πολιτείας παρίσταται στην τελετή του Αγίου Φωτός. Την κυβέρνηση φέτος εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος. Από το ναό της Αναστάσεως, το Άγιο Φως αρχίζει το ταξίδι του με προορισμό τις εκκλησίες της Ελλάδας.
Το αεροπλάνο με τον αρμόδιο υφυπουργό, το μετέφερε από το Ισραήλ στην Αθήνα και στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, όπου έγινε η τελετή υποδοχής, με τιμές αρχηγού κράτους για να ξεκινήσει, αμέσως μετά η διανομή του σε όλη τη χώρα. Έτσι, από τα αεροδρόμια φθάνει στις πόλεις της επικράτειας και από εκεί, στις εκκλησίες, για να φωτίσει την Ανάσταση του Κυρίου και να φτάσει από χέρι σε χέρι σε κάθε σπίτι.

Πηγή: http://www.amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου