Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Καλώς να ζήσουμε του Χριστού τη γέννα και τη δική μας!

Μπαίνει ο τελευταίος μήνας του χρόνου και μια νέα εποχή: ο χειμώνας. Ο Δεκέμβρης είναι κρίσιμος λόγω του απολογισμού που γίνεται συνήθως, μα και λαμπρός λόγω της εορτής των Χριστουγέννων, αρκεί να είμαστε στολισμένοι εσωτερικά κυρίως και δευτερευόντως ή και καθόλου εξωτερικά. Δηλαδή αν προηγείται το πρώτο, το δεύτερο είναι να ‘χαμε να λέγαμε ή να δείχναμε καλύτερα.
Ο Δεκέμβρης έχει πολλές εορτές και σαφώς κορυφαία είναι τα Χριστούγεννα. Έτσι ξεκινάει η σωτηρία του ανθρώπου, με την έλευση του Χριστού στον κόσμο, παίρνοντας σάρκα και οστά. Αυτή η γιορτή εφόσον εμπεδωθεί στον βαθύτερο κόσμο μας, τότε όλα τα λαμπιόνια, τα στολίδια, τα δέντρα δεν είναι το μέλημα μας, προκειμένου να υποδεχθούμε τον Δεκέμβρη. Συνήθως μάλιστα όσοι δεν έχουν καλή ψυχολογία ή έχουν μοναξιά ή δεν έχουν χρήματα ή είναι ασθενείς ή ξενιτεμένοι ή τελοσπάντων δεν έχουν τα βασικά για να νιώθουν καλά τότε οι γιορτές αυτές τους τη βαράνε στα νεύρα και τους κάνουν ακόμη πιο χαλιά. Γιατί αισθάνεται κάποιος ότι με το ζόρι πρέπει να γιορτάσει. Δεν σκέφτεται ότι η γέννηση του Χριστού έχει πολλά νοήματα που δεν έχουν σχέση με το μάρκετινγκ των ΜΜΕ και του εμπορίου.
Είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε πως κάθε καρδιά μπορεί να κάνει τη δική της φάτνη για να υποδεχθεί το Χριστό. Παρόλο ότι από μικρή ήμουν μέσα στην Εκκλησία συνειδητά και με δική μου καθαρή βούληση να συμμετέχω στα μυστήρια και να εξομολογούμαι και να κοινωνώ και να παρακολουθώ κατηχητικό, καταλαβαίνω πως αν και στα 35 μου αν δεν καθίσω να κάνω την ενδοσκόπηση μου θα χαθώ μέσα στα φώτα των δρόμων, της κοινωνίας που αλλοπρόσαλλη ζητάει να στολίσει και να φωταγωγήσει αντικείμενα και όχι το βασικό: το σώμα και την ψυχή, να τροφοδοτήσει με πνεύμα την οντότητα μας που χρειάζεται για να νιώσει ένα πλάσμα του Θεού που δεν είναι για την πρόσκαιρη αυτή ζωή, μα για την αιωνιότητα.
Συνήθως όμως αυτά τα παραμερίζουμε γιατί ενδεχομένως να φοβόμαστε, να μη νοιαζόμαστε, να αποφεύγουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτό που λέγεται Αλήθεια, Ζωή, Φως.
Φέτος ας κάνουμε το διαφορετικό και να ζήσουμε του Χριστού τη γέννα και τη δική μας.
Καλά Χριστούγεννα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου