Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Ανάβαση στη θέση Τσεκούρι στο Παγγαίο Όρος

Γράφει ο Φώτης Τσάγκας

Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015 ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος (Ε.Ο.Σ.) Ξάνθης πραγματοποίησε ανάβαση στο όρος Παγγαίο. Η πορεία ξεκίνησε από την Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας με στόχο τη θέση Τσεκούρι στα 1710μ. Στην ομάδα συμμετείχαν 8 άτομα συμπεριλαμβανομένων δύο φίλων από την Καβάλα. Η διάρκεια της πορείας ήταν περίπου 7,5 ώρες, η συνολικά διανυθείσα απόσταση περίπου 14 χιλιόμετρα και η υψομετρική διαφορά ~1100m.
Ο καιρός ήταν συνεχώς συννεφιασμένος με αρκετή ομίχλη και δεν υπήρχε θέα προς τον κάμπο των Φιλίππων και της Δράμας. Υπήρχε κρύο με σποραδική χιονόπτωση κατά τη διάρκειας της ανάβασης. Φρέσκο χιόνι υπήρχε συνεχώς μετά τη θέση «Ασκητότρυπα». Μετά τη θέση «Αμπάρι» συναντήσαμε περισσότερο χιόνι το οποίο μάλιστα ήταν παγωμένο. Στην κορυφή Τσεκούρι, γυμνή από βλάστηση και δέντρα το τοπίο έμοιαζε αλπικό, υπήρχε πολύ δυνατός αέρας και μετά τις αναμνηστικές φωτογραφίες κινηθήκαμε γρήγορα χαμηλότερα για να αποφύγουμε τον αέρα.

Αν και λόγω της ομίχλης το Παγγαίο δεν μας αποκάλυψε όλα τα μυστικά του, η διαδρομή είναι μία από τις πιο όμορφες της περιοχής και το αλπικό τοπίο με το χιόνι μας αποζημίωσε για την καταπόνησή μας και για τις περίπου 950kcal που δαπανήθηκαν ανά άτομο σύμφωνα με ένα πρόχειρο προγραμματάκι! Λίγες μας φάνηκαν, πρέπει να είναι περισσότερες!
Το λουλούδι μάλλον είναι "Galanthus ο ανθός του χιονιού"

2 σχόλια:

  1. γεια σου νάντια! σήμερα αυτό το λουλούδι κοιτούσα και εγώ, τί όμορφο !!εδώ η ολλανδία είναι γεμάτη απο αυτό το απαλό και γλυκό λουλούδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή