Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Σαρακοστή: Περίοδος νηστείας, προσευχής, ταπείνωσης

Ξεκίνησε η περίοδος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και σας εύχομαι καλή μετάνοια, καλόν αγώνα και Καλή ανάσταση! Είναι ευκαιρία να μειώσουμε τους τόνους, να στραφούμε προς τα μέσα μας, να ησυχάσουμε, να ακούσουμε την καρδιά μας και να πέσουμε στα γόνατα να προσευχηθούμε και να ζητήσουμε ταπείνωση, ώστε με καθαρή καρδιά και πνεύμα ευθές να βαδίσουμε προς την Ανάσταση.
Έχουμε τις Προηγιάσμενες Θείες Λειτουργίες, τα Μεγάλα Απόδειπνα, τους Χαιρετισμούς στην Παναγία, τους Κατανυκτικούς Εσπερινούς. Όσοι συμμετέχουν ενεργά μπορούν να καταλάβουν το μεγαλείο της ορθοδοξίας, το μυστήριο της σχέσης με το Θεό, την Αγία Τριάδα, την Παναγία, τους Αγίους. Βλέποντας αυτές τις γραμμές κάποιος που δεν δοκίμασε να μπει σε έναν ναό ίσως να τα βλέπει εξωγήινα όλα αυτά ή ξεπερασμένα.
Και όμως η Ορθοδοξία παραμένει στους αιώνες των αιώνων και θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου. Ο άνθρωπος περνάει αλλά η εκκλησία του Κυρίου είναι εδώ. Όσο είμαστε μακριά τόσο μένουμε έξω από το φυσικό μας σπίτι. Αυτό που μας παρέχει πνεύμα και ουσία. Τροφοδοτεί το σώμα, την ψυχή, το νου, τη θέληση, την καρδιά. Το κάθε κύτταρο μας ζωντανεύει όταν αντικρίζει το δημιουργό Του. Αναθαρρεύει μέσα στον ταλαίπωρο οργανισμό μας που γεμίζει με τοξικότητες παντός είδους. Των λογισμών, του θορύβου της καθημερινότητας, του ανυπόφορου άγχους, των αιμοβόρων ενοχών, της βαριάς συνείδησης.
Οι περισσότεροι ίσως να ξεχνιόμαστε -λόγω των προβλημάτων- να δώσουμε σημασία στη Μεγάλη Σαρακοστή. Ίσως και να μη νηστεύουν κάποιοι. Όλα αυτά δεν γίνονται με το ζόρι, αλλά με θυσία προς το Θεό. Για τους τύπους αν γίνουν θα υπάρχει αγκομαχητό, τυραννία έσωθεν. Και επόμενο είναι να φανεί και εξωτερικά κάποιες φορές.
Φέτος ας διαφέρουμε από άλλες χρονιές, όσο μπορούμε και όσο θέλουμε και ας ζήσουμε μια θεάρεστη σαρακοστή. Ώστε να αλλάξει η ποιότητα ζωής μας, να έχουμε συναίσθηση των όσων λέμε και κάνουμε και να έχουμε μετάνοια χωρίς να γυρίζουμε πίσω στις αμαρτίες μας, όπως ο σκύλος στα ξερατά του…
Να σας θυμίσω επίσης πως κάθε Δευτέρα στις 4-5 και κάθε Τετάρτη 5-6 στο Σταθμό της Εκκλησίας 93.8 και διαδικτυακά στη διεύθυνση www.im-xanthis.gr συνεχίζεται η εκπομπή Λόγια Καρδιάς με την ανάγνωση του βιβλίου Χρυσοστομικός Άμβων Β με Λόγους του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου για την ταπείνωση, της συνοδείας Σπυρίδωνος Ιερομονάχου της Νέας Σκήτης του Αγίου Όρους. Αλλά και κάθε μέρα μπορείτε να ακούσετε πολύ ωραίες εκπομπές τα μεσημέρια από ραδιοφωνικούς παραγωγούς της Ξάνθης και άλλων περιοχών. Και όλες τις επόμενες ώρες εκπομπές του Σταθμού της Εκκλησίας.

Ας συντονιστούμε και ας βάλουμε Χριστό στη ζωή μας. Ζω δε ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί ο Χριστός.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου