Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

"Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΣΚΕΨΗ".

Την Πέμπτη 14.5.2015, στις 10πμ, στα πλαίσια του μαθήματος «ΕΜΒΙΟΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ», θα δώσει ενδιαφέρουσα διάλεξη ο διακεκριμένος ομότιμος καθηγητής της Νευρολογίας του Παν. Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Μπαλογιάννης με θέμα: "Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΕΨΙΝ".
Ο καθηγητής κ. Μπαλογιάννης θα δώσει την διάλεξή σαν ένα 2ωρο μάθημα, μεταξύ 10πμ-12μ, με ένα ενδιάμεσο διάλειμμα (11:00-11:15), στο Αμφιθέατρο Α1, Κτίριο Α, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, στην Πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων.
ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ: π. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, Αλέξανδρος Ρήγας, Καθηγητές ΤΗΜΜΥ.
ΣΤΑΥΡΟΣ   Ι. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Βιογραφικόν Σημείωμα
Ο Σταύρος Ι. Μπαλογιάννης είναι Ομότιμος Καθηγητής  Νευρολογίας και πρώην διευθυντής της  Α΄ Νευρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ (1992-2011). Εσπούδασεν Ιατρικήν και Θεολογίαν και εξειδικεύθη εις την Νευρολογίαν, Ψυχιατρικήν και Νευροπαθολογίαν. Μετεξεπαιδεύθη δι υποτροφιών εις το National Hospital του Λονδίνου και εις Université Catholique de Louvain του Βελγίου, εν συνεχεία δε εις University of Pennsylvania των ΗΠΑ εις τον τομέα της Νευροπαθολογίας.
Ησχολήθη με την μελέτην της λεπτής υφής των εκφυλιστικών παθήσεων του Νευρικού Συστήματος, την μελέτην  της συναπτογενέσεως και της μυελινογενέσεως επί ιστοκαλλιεργειών, την μελέτην της νευρωνικής πλαστικότητος της παρεγκεφαλίδος και επί εικοσαετίαν εις την έρευναν του αιτιοπαθογενετικού υποβάθρου της νόσου του Alzheimer.
Εδίδαξεν ως επισκέπτης Καθηγητής εις την Ιατρικήν Σχολήν του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, εις την Θεολογικήν Σχολήν του ΑΠΘ και εις το τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής σχολής  του ΑΠΘ.
Ηργάσθη και εδίδαξεν ως επισκέπτης καθηγητής εις τα Πανεπιστήμια Yale, Tufts και Harvard των ΗΠΑ.
Το 1987 ηργάσθη ως επί κεφαλής  ιατρικής αποστολής εις την Κένυαν, ασκήσας κλινικήν ιατρικήν και διδάξας τροπικήν νευρολογίαν εις προ και -μεταπτυχιακόν επίπεδον.
Το 1989 εδίδαξεν νευροπαθολογίαν, ως μέλος διεθνούς ακαδημαϊκής αποστολής, εις τα Πανεπιστήμια του Πεκίνου, της Σαγκάης και του Chang Chung, εις τα πλαίσια του προγράμματος των επιστημόνων πρεσβευτών του ιδρύματος Eisenhauer.
Μετέσχεν δι’ εργασιών εις 580 επιστημονικά συνέδρια εις τα 300 εκ των οποίων, ως προσκεκλημένος ομιλητής. Ωργάνωσεν υπό την προεδρίαν του 15 διεθνή συνέδρια. Είναι μέλος 56 Ελληνικών και ξένων Επιστημονικών Εταιρειών, πρόεδρος της Ελληνικής και της Διεθνούς Εταιρείας διά την βελτίωσιν της ποιότητος ζωής των χρονίως νευρολογικώς πασχόντων και του Πανελληνίου Ιατρικού συνδέσμου εξωτερικής ιεραποστολής 
Ήτο επί εικοσαετίαν μέλoς της επιτρoπής της Εκκλησίας της Ελλάδoς επί της Βιoϊατρικής ηθικής και είναι μέλoς της Επιτρoπής τoυ Συμβoυλίoυ της Ευρώπης και επρόσωπoς της Εκκλησίας της Ελλάδoς επί θεμάτωv Βιoϊατρικής Ηθικής και ηθικής της Βιοϊατρικής Ερεύνης.
 Συνέγραψεν  26 Βιβλία (επί της Νευρολογίας, Νευροπαθολογίας, Ηθικής της Νευρολογίας, Ιστορίας της Νευρολογίας, Νευρολογίας της Τέχνης, Φιλοσοφίας των Νευροεπιστημών), οκτάτομον Κλινικήν Νευρολογίαν και εξεπόνησεν 695 επιστημονικάς εργασίας, αι οποίαι εδημοσιεύθησαν εις Ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Το 2014 εδημοσίευσιν την πρώτην ποιητικήν συλλογήν του.
Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής συντάξεως πολλών ελληνικών και ξένων περιοδικών επί της Νευρολογίας, της Νευροπαθολογίας και της Ιστορίας της Ιατρικής.
Είναι Άρχων Ακτουάριος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ετιμήθη υπό πολλών διακρίσεων υπό της Εκκλησίας της Ελλάδος, του ΕΕΣ, της  Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και πολλών Ελληνικών και Διεθνών επιστημονικών εταιριών.

Σήμερον διευθύνει το Ινστιτούτον ερεύνης διά την νόσον του Alzheimer, το οποίον λειτουργεί υπό την σεπτήν αιγίδα της Ι. Μητροπόλεως Λαγκαδά.

2 σχόλια:

  1. Ακούγεται ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για ένα από τα θέματα που συνδέουν την επιστήμη με την πίστη.

    Χάρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η επιστήμη είναι το χέρι που απλώνει ο Θεός στην ανάγκη μας.

      Διαγραφή