Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Μεγάλο πλήθος προσκυνητών στη μονή Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης



Με πνευματική κατάνυξη και ευλάβεια τιμά η Ιστορική  Μονή  της Παναγίας της Αρχαγγελιωτίσσης στην Ξάνθη την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και πλήθος κόσμου συρρέουν στο μοναστήρι να προσκυνήσουν την Εικόνα Της και να επικαλεστούν την χάρη Της.
Την Παραμονή της Εορτής , Παρασκευή 14η Αυγούστου 2015 , στις 7.00 το απόγευμα , έλαβε  χώρα η λιτάνευσις του σκηνώματος του Επιταφίου και στην συνέχεια εψάλλει ο Εσπερινός και τα Εγκώμια της Θεοτόκου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ Παντελεήμονος.
Μετά το πέρας του Εσπερινού , στις 11:00 το βράδυ , τελέστηκε ολονύκτιος Αγρυπνία προς τιμήν της Παναγίας , όπου πλήθος κόσμου συμμετείχε και μετάλαβε των Αχράντων Μυστηρίων προς βοήθεια και αγιασμό της ψυχής τους.
Την Κυριώνυμο ημέρα της Εορτής της Κοιμήσεως της Παναγίας , Σάββατο 15η Αυγούστου 2015, εψάλλει ο Όρθρος της Εορτής και η Θεία Λειτουργία , Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ Παντελεήμονος.
Βορειοανατολικά της Ξάνθης, στις παρυφές του ορεινού όγκου της Ροδόπης σε εξαιρετικά θαυμάσια θέση, με θέα πρός τον κάμπο της Ξάνθης, πάνω ακριβώς απο την συνοικία Σαμακώβ, βρίσκεται το τρίτο μοναστήρι της Ξάνθης, η Παναγία η Αρχαγγελιώτισσα.
Το μοναστήρι αυτό καθ” όλη την διάρκεια του χρόνου και μάλιστα τον  δεκαπενταύγουστο – αν και το καθολικό του είναι άφιερωμένο στα Εισόδια της θεοτόκου – γίνεται τύπος πανθρακικού προσκυνήματος. Χιλιάδες πρoσκυνητές όλη την νύκτα της παραμονής της Κοιμήσεως και ανήμερα προσέρχονται σε ατέλειωτες γραμμές για να προσκυνήσουν την Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και να ζητήσουν την μεσιτεία της πρός τον Υιό της και Θεό μας.
Παράλληλα με την ονομασία Αρχαγγελιώτισσα εκείνα τα χρόνια – ίσως και απο πιό μπροστά – το μοναστήρι αυτό λεγόταν και Παναγία η Χαλκαλιώτισσα. Κάθε μέρα, κάθε Κυριακή, χειμώνα-καλοκαίρι, όλο τον χρόνο, και, όπως είπαμε, ιδιαίτερα το δεκαπενταύγουστο, χιλιάδες πιστοί ανεβαίνουν για να ζητήσουν την Χάρη και την συνδρομή της Παναγίας και λαμβάνουν την σωματική και ψυχική τους ίαση. Γιατί η Παναγία η Αρχαγγελιώτισσα είναι το μόνο βέβαιο στήριγμα και ασφαλές καταφύγιο όλων των χριστιανών και ευλαβών προσκυνητών της.
Ακόμα και οι μουσουλμάνοι σέβονται το μοναστήρι της και με δέος και θαυμασμό προσβλέπουν πρός Αυτήν, άσχετα αν δεν το ομολογούν φανερά.
Ας είναι ευλογημένο  το ονομά Της και ας μακαρίζεται και απο εμάς τους ταπεινούς προσκυνητές Της μαζί με τους πιστους όλων των αιώνων που πέρασαν αλλά και θα έρθουν, και ας παρακαλούμε να μας σκεπάζει και να μας συντρέχει σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου