Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Οι εκθέσεις στο Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης




Το Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης είναι Παράρτημα του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών και ιδρύθηκε το 1976. Επιδεικνύει αξιόλογο πολιτιστικό έργο στην ακριτική Ξάνθη, έργο που στηρίζεται στον εθελοντισμό και την προσφορά. Αποτελεί θεματοφύλακα της παράδοσης με ανελλιπή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα,  όχι μόνο της Ξάνθης και της Θράκης, αλλά και όλης της Ελλάδας σε Ευρώπη και Αμερική, όπου έχει κληθεί.
Έχει διακόσια μέλη και στα τμήματα του, των  ελληνικών παραδοσιακών χορών, των παραδοσιακών μουσικών οργάνων, της ορχήστρας, χορωδίας παιδιών και ενηλίκων, της θεατρικής παιδείας και της κοπτικής- ραπτικής, φοιτούν κατά έτος περίπου 550 άτομα. Διαθέτει επίσης Μουσείο Ιστορίας Ελληνικής Ενδυμασίας και πλούσια Ιματιοθήκη από 640 φορεσιές. Διοργανώνει εκπαιδευτικές, ενημερωτικές και ψυχαγωγικές συγκεντρώσεις, ομιλίες, εκθέσεις βιβλίων, ζωγραφικής, φωτογραφίας, έργων λαϊκής τέχνης, παραδοσιακού κοσμήματος και εκπονεί δράσεις για τον απόδημο ελληνισμό.
Έχει αποσπάσει πολλά βραβεία με σημαντικότερο αυτό της Ακαδημίας Αθηνών και συνεχίζει δυναμικά την πορεία με σκοπό να διατηρήσει όλα αυτά που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες και τον Ελληνισμό.
«Δημιουργίες Ξανθιωτών Ζωγράφων»
Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1, Ισόγειο
Από 27/8 έως 6/9/2015 καθημερινά από ώρα 19.00 έως 22.00
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 27/8/2015 ώρα 20.30
Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης φιλοξένει Έκθεση Ζωγραφικής  με τίτλο«Δημιουργίες Ξανθιωτών Ζωγράφων»και παρουσιάζει έργα των Αριστoμένη Μυλωνά, Χρυσούλας Κονταρίδου – Πανδρευμένου, Ιωάννη Μενεσίδη, Δέσποιαν Μπόνου, Κρυωνά Σεργκενλίδη, Δημήτρη Σταθοπούλου, Καίτη Σταυροπούλου - Βλάχου και Ιορδάνη Χατζηεφραιμίδη. Οι παραπάνω καλλιτέχνες υιοθετώντας ποικίλα μέσα και τεχνικές, προβάλλουν γωνίες, στιγμιότυπα, ανθρώπους , μνημεία της πόλης και ομορφιές του τόπου.Μια ομαδική έκθεση Ξανθιωτών εικαστικών που αναδεικνύει την προσωπικότητα, την τέχνη και το χάρισμα του καθενός, όπως αυτά αποτυπώνονται στα έργα τους.

«Έκθεση Παραδοσιακών Φορεσιών»
Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1,  1ος Όροφος 
Από  30/08 έως 06/09/2015 καθημερινά από ώρα 19.00 έως 22.00
Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης οργανώνει έκθεση Παραδοσιακών Φορεσιών στο Μουσείο του, Μουσείο της Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας και εκθέτει αυθεντικές φορεσιές και πιστά αντίγραφά τους  από την συλλογή του.
Μετά τις Γιορτές της Παλιάς Ξάνθης  κατόπιν συνεννοήσεως στα τηλέφωνα 25410 28188 ή 6974586742

«Κόσμημα και Λαϊκή Παράδοση»
Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1, Ισόγειο
Από 2/9 έως 5/9/2015 καθημερινά από ώρα 19.00 έως 22.00
Το Λύκειον των Ελληνίδων  Ξάνθης εκθέτει  παραδοσιακά χειροποίητα κοσμήματα, δημιουργίες  της κας  Γεωργίας Βαγιανά  με τίτλο «Κόσμημα και Λαϊκή Παράδοση». Αναδεικνύεται  και προβάλλεται μια από τις πολυτιμότερες παρακαταθήκες των προγόνων μας στη λαϊκή παράδοση, το παραδοσιακό κόσμημα, η καλαισθησία του, η τεχνική των δημιουργών του χθες , αλλά και η ευρηματικότητα των δημιουργών του σήμερα, που μετατρέπουν τα στολίδια των φορεσιών σε εξαιρετικά, περίτεχνα κοσμήματα .  
Λύκειο των Ελληνίδων  – Παρ/μα Ξάνθης ΚΤΙΡΙΟ ΟΔΟΥ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 1 (ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΧΑΣΙΡΤΖΟΓΛΟΥ)                                                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου