Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Τι θα δούμε σήμερα (04_09_2015) στις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης



Συναυλία Ελένη Τσαλιγοπούλου & boğazmusique
20:30
ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και οι boğaz musique, ύστερα από έναν χειμώνα πολύ επιτυχημένων εμφανίσεων, ξεκινούν την καλοκαιρινή τους περιοδεία και μας προσκαλούν σε μία σειρά συναρπαστικών συναυλιών σε ολόκληρη την Ελλάδα!
Με φρέσκο, σαρωτικό ήχο, αγαπημένα τραγούδια και ερμηνείες που καθηλώνουν, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και οι εξαιρετικοί μουσικοί που απαρτίζουν τους bogaz musique, παρουσιάζουν αυτό το καλοκαίρι ένα πολύχρωμο ηχητικό τοπίο, λουσμένο στο φως της Μεσογείου.
Οι ιδιαίτερες ηλεκτρικές κιθάρες και τα τύμπανα με τα κρουστά συναντιούνται με το κανονάκι, το βιολί και τους μπαγλαμάδες, σε έναν μεθυστικό μουσικό διάλογο ανάμεσα στη φλόγα της Ανατολής και το πάθος της Δύσης. Με σεβασμό στην  παράδοση αλλά και ανοιχτοί στον πειραματισμό, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και οι boğaz musique συνδημιουργούν έναν καλοδουλεμένο, διαφορετικό και ήδη εδραιωμένο και δοκιμασμένο ήχο, τον   “boğaz” ήχο, που μέσα του συμπλέουν οι πολλοί και διαφορετικοί πολιτισμοί της Μεσογείου σε ένα γοητευτικό μουσικό χαρμάνι.
Οι boğaz musique είναι οι:
Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου - κιθάρες, μπαγλαμά, Βαγγέλης Καλαμάρας – τύμπανα,
Αριστείδης Χατζησταύρου – κιθάρες, Απόστολος Τσαρδάκας - κανονάκι, βιολί Χάρης Κελλάρης – κοντραμπάσο, Αργύρης Διαμαντής – κρουστά
Ηχοληψία - Τάκης Σπυρόπουλος
Φωτισμοί - Νεκταρία Εμμανουηλίδου
Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός
Artwork: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς



ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ορφέως και Πινδάρου 
Οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για τα προβλήματα και τις ανάγκες των παιδιών αλλά και του γενικότερου πληθυσμού, επισκέπτονται απομακρυσμένα χωριά και σχολεία με εθελοντές γιατρούς, προκειμένου να πραγματοποιήσουν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμούς.
Για την ενίσχυση της Οργάνωσης και την αγορά εμβολίων το διάστημα των Γιορτών της Παλιάς Πόλης θα πωλούνται προϊόντα της Οργάνωσης.






Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης κ Παράδοσης σε συνεργασία με το Δίκτυο Λόγου και Πράξης - Αφήγηση Παραμυθιών
19:00
Μονοπάτι της Ζωής
Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης κ Παράδοσης – Αφήγηση Παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους από  τους «ΠαραμυθοΘράκες». Μια φορά κι έναν καιρό μια παρέα φίλων που αγαπά τα λαϊκά παραμύθια έφτιαξε την ομάδα “ΠαραμυθοΘράκες”. Από τότε ανταμώνουμε, μικροί και μεγάλοι, και αφηγούμαστε παραμύθια, με το δικό μας τρόπο και τη δική σας βοήθεια. Για να γίνει αφορμή το παραμύθι να ζήσουμε όλοι καλύτερα...
Με την υποστήριξη της Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού http://poetry-folktale-academy.gr/




Λύκειο των Ελληνίδων – Παρ/μα Ξάνθης - «Παιχνιδοτράγουδα»
 19:30
ΚΤΙΡΙΟ ΟΔΟΥ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 1(ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΧΑΣΙΡΤΖΟΓΛΟΥ)
Αγ. Γεωργίου 1,  Αυλή
Τα παιδιά της παραδοσιακής χορωδίας του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης και η δασκάλα τους κ. Εύα Ξανθοπουλίδου παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια και τραγουδούν. Καλούν όλα τα παιδιά να γνωρίσουν τα αλλοτινά παιχνίδια που ήταν κυρίως ομαδικά, ψυχαγωγούσαν και αυτοδιαπαιδαγωγούσαν τα παιδιά, τα βοηθούσαν να δοκιμάζουν  και να ασκούν τις δυνάμεις τους, ανταγωνίζονταν σωστά, πειθαρχούσαν στους κανόνες, έφτιαχναν χαρακτήρα, δημιουργούσαν προσωπικότητα, κοινωνικοποιούνταν, ασκούσαν το σώμα και το πνεύμα τους και κρατιόταν σε καλή φυσική κατάσταση.

«Μνημεία και πολιτισμός …»Με 24 γράμματα & όχι μόνο…
20:00
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ
Η λέσχη ανάγνωσης της ΦΕΞ προτείνει & παρουσιάζει την Αικατερίνη Σ. Μάρκου.  Την επιστήμονα που προσωπογραφεί και αποτυπώνει την ιστορία μέσα από το πέρασμα των ανθρώπων.  Αποτυπώνει τις λέξεις, τις συνήθειες , τις αλήθειες χωρίς να προσθέτει ή να αφαιρεί κάτι, χαρίζοντας σε όλους μας την γνώση μέσα από την ανάγνωση. Οι παραγωγοί του Ράδιο Ξάνθη 93,5 μας συστήνουν μουσικούς, παραγωγές τους, και θα μας ταξιδέψουν μουσικά στο χώρο των Βαλκανίων και της Ανατολής.
Η Αικατερίνη Σ. Μάρκου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα ιστορίας και εθνολογίας του Δ.Π.Θ. Τα διδακτικά και επιστημονικά της ενδιαφέροντα εντάσσονται στο πλαίσιο της ιστορικής-κοινωνικής ανθρωπολογίας και της εθνολογίας του βαλκανικού χώρου και πιο συγκεκριμένα αφορούν τα ζητήματα ταυτότητας, θρησκείας, μνήμης, χώρου, καθώς και σε θέματα διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς ως τουριστικού προϊόντος …
Οργάνωση: ΦΕΞ - Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – βιβλιοπωλείο Πυργελή

Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης κ Παράδοσης σε συνεργασία με το Δίκτυο Λόγου και Πράξης - Ποιητικές φωνές της Πόλης - Αγοράς της Ξάνθης
20:30
Μονοπάτι της Ζωής
Τρείς νέες ποιητικές φωνές της Πόλης - Αγοράς της Ξάνθης υπό την εκδοτική σκηνοθεσία των Εκδόσεων ΣΠΑΝΙΔΗ διατηρούν την έμπνευσή τους και τολμούν να επικοινωνήσουν στην αποικία του πολιτισμού. Ένας σπάνιος ποιητικός ανθός, λεπταισθησίας και τρυφερότητας σημαδεύει ανεξίτηλα τα ίχνη της συνέχειάς μας στο θεατράκι της ζωής.
Αλεξάνδρα Χρηστακίδου, Άννα Ζανιδάκη, Χάρις Καρακατσάνη, με κόπο και ευθύνη, συνυπάρχουν, συνομιλούν και ανταλλάζουν εμπειρίες, σκύβοντας ευλαβικά πάνω στο χαρτί.

Συντροφιά με τον «Ακριτικό Ήχο»
20:30
Σύλλογος Εβριτών Ν. Ξάνθης
Από την Ορεστιάδα μας έρχεται σήμερα το μουσικό συγκρότημα «Ακριτικός ήχος». Ένα φρέσκο σχήμα με παλαιό και γνώριμο όμως ήχο και με τεράστιο μουσικό ρεπερτόριο. Ένας μοναδικός πυρήνας τέχνης και πολιτισμού, όπου η πείρα συναντά το ταλέντο και οι γνώσεις το μεράκι. Μια προσπάθεια ιχνηλασίας στα παραδοσιακά μονοπάτια, με έντονη τη διάθεση αναζήτησης και πειραματισμού.
Εφαλτήριο τους σίγουρα η βιωματική τους θρακιώτικη μουσική, το πρόγραμμα τους όμως πολυσυλλεκτικό, το οποίο μάλιστα φροντίζουν επιμελώς να εμπλουτίζεται με διαχρονικά ελληνικά μουσικά δημιουργήματα, όπως αυτά είναι επηρεασμένα από την γεωγραφική τους προέλευση, αρκεί να ταιριάζουν στη φιλοσοφία και στις  αξίες τους.
Τον «Ακριτικό Ήχο» αποτελούν οι μουσικοί: Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος (κλαρίνο), Κωνσταντινίδης Ζήσης (πλήκτρα), Τσομπανίδης Γιώργος (Ούτι-βιολί), Αμυγδαλάς Θεόδωρος, (κρουστά) Κωνσταντινίδης Παναγιώτης (τραγούδι). Τέλος την αντρική αυτή μουσική μπάντα στολίζουν με τη γεμάτη θέρμη φωνή τους η Ευθυμία Καλεντζίδου και η Ειρήνη Πετρίδου.

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης - Ποντιακή βραδιά
20:30
Λευκού Πύργου & Χασιρτζόγλου στο Parking
Ποντιακή βραδιά παρέα με τον Γιώργο Σιαμλίδη στο Τραγούδι και τον Νίκο Μαραγκοζίδη στη Λύρα.    

Μικρασιάτικο γλέντι
20:30
Σύλλογος Μικρασιατών "Αλησμόνητες Πατρίδες"
Ιωακείμ Σγουρού απέναντι από το παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής (πάνω και πίσω από το καφέ Μπλε)
Μικρασιάτικο γλέντι και συνέχεια με ρεμπέτικο-λαϊκό πρόγραμμα. Οι ήχοι της Ανατολής από την Καππαδοκία μέχρι την Σμύρνη συντροφιά με εκλεκτούς μεζέδες.

Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πρωτοπόροι Λεύκης Ξάνθης - Θρηίκιος Ήχος
20:30
Δημοτικό Κολυμβητήριο
Έτσι απλά, για να μην ξεχνάμε τις ρίζες μας, ¨οι Πρωτοπόροι¨ θα φιλοξενήσουμε ένα τοπικό παραδοσιακό σχήμα, τον Θρηίκιο Ήχο. Η ξεχωριστή μελωδία της γκάιντας που εξημερώνει τα πάθη και δίνει ελπίδα για ζωή, συνοδευόμενη και από άλλους ξανθιώτες  παραδοσιακούς οργανοπαίκτες θα μας χαρίσουν μια μοναδική θρακιώτική βραδιά. Η κουλτούρα, τα ακούσματα, οι χοροί, τα κάθε λογής βιώματα, εναρμονίζονται άριστα και αποδίδουν τέρψη ψυχής. Τον Θρηίκιο Ήχο απαρτίζουν οι μουσικοί:
Ηρακλής Ψωμαδόπουλος - γκάιντα,
Παναγιώτης Κολοβός - κλαρίνο
Αλέξης Κοκαλίδης - θρακιώτικη λύρα
Τάσος Δασκαλόπουλος - λαούτο
Γιώργος Παπαδόπουλος - κρουστά.

Παραδοσιακή βραδιά με θρακιώτικο περιεχόμενο
20:30
Π.Σ. "Η Θράκη"
Παραδοσιακή  βραδιά με θρακιώτικο περιεχόμενο!
Βαγγέλης Δωρόπουλος - γκάιντα, καβάλι
Γιώργος Ζιώγας - τραγούδι
Γιάννης Κυριακίδης - ακκορντεόν, τραγούδι
Γιάννης Καναργιέλης – κρουστά

Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης» - Μουσική βραδιά
21:00
Γέφυρα Κοσύνθου
Μουσική βραδιά με τους Αντώνη Κυριτζή, Σάκη Ντίνα
Κλαρίνο: Βαγγέλης Τσιλιγγίρης

Θρακιώτικη παραδοσιακή βραδιά
21:30
ΣΠΙΤΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΦΕΞ
Το χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ οργανώνει μια ξεχωριστή βραδιά γλεντιού, παρουσιάζοντας την υπέροχη παραδοσιακή μουσική της Θράκης.  Φαγητό, ποτό, μουσική και πολύ χορός στο σπίτι πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ.
"Από δε του μέλους και του ρυθμού και η μουσική πάσα θρακία νενόμισται..."  Στράβων
Στ' αρχαία χρόνια, όταν η μουσική ήταν συνώνυμη με την ιερότητα και το μυστήριο, η Θράκη έμελε να φιλοξενήσει, στους όμορφους τόπους της, τους πρώτους και σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς και υμνωδούς.
Οργάνωση: ΦΕΞ - Χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ

Συναυλία με τους UNDERHILL WEST
22:00
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ
Η λέσχη ανάγνωσης της ΦΕΞ προτείνει & παρουσιάζει την Αικατερίνη Σ. Μάρκου.  Την επιστήμονα που προσωπογραφεί και αποτυπώνει την ιστορία μέσα από το πέρασμα των ανθρώπων.  Αποτυπώνει τις λέξεις, τις συνήθειες , τις αλήθειες χωρίς να προσθέτει ή να αφαιρεί κάτι, χαρίζοντας σε όλους μας την γνώση μέσα από την ανάγνωση. Οι παραγωγοί του Ράδιο Ξάνθη 93,5 μας συστήνουν μουσικούς, παραγωγές τους, και θα μας ταξιδέψουν μουσικά στο χώρο των Βαλκανίων και της Ανατολής.
Η Αικατερίνη Σ. Μάρκου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα ιστορίας και εθνολογίας του Δ.Π.Θ. Τα διδακτικά και επιστημονικά της ενδιαφέροντα εντάσσονται στο πλαίσιο της ιστορικής-κοινωνικής ανθρωπολογίας και της εθνολογίας του βαλκανικού χώρου και πιο συγκεκριμένα αφορούν τα ζητήματα ταυτότητας, θρησκείας, μνήμης, χώρου, καθώς και σε θέματα διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς ως τουριστικού προϊόντος …
UNDERHILLWEST
Oι γνωστοί για την μουσική τους δραστηριότητα και τα πρωτοποριακά τους δρώμενα στην πόλη μας Underhill West,  πιο δυναμικοί και ανανεωμένοι από ποτέ, έρχονται για μία μαγευτικά χορευτική βραδιά στην Αυλή με τα Χαμαμ στα πλαίσια εκδηλώσεων της ΦΕΞ για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Μετά το πλήθος των καλοκαιρινών τους εμφανίσεων, οι ξανθιώτες "κατωλοφίτες" επιλέγουν μουσικές από τις δημιουργίες τους των τελευταίων δέκα χρόνων, γνωστή ξένη rock 'n' roll / dance / blues & soul σε ένα event που μόνο αυτοί ξερουν να συνθέτουν και να προβάλουν με την ξεχωριστή τους πινελιά!...Μή το χάσετε!..
Οργάνωση: ΦΕΞ  - Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – βιβλιοπωλείο Πυργελή

Party - Welove 90svol 5
22:00
Σύλλογος "Οι Βάτραχοι"
Οδός Πινδάρου
Party
Welove 90svol 5
Welove 90s .Το party που έγινε αγαπημένη συνήθεια , ακόμα πιο κιτς και ακόμα πιο 90ς από κάθε άλλη χρονιά !

Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Απαράδεκτοι» - Βραδιά ΚΑΡΑΟΚΕ
22:30
Οδός Ορφέως και Μαυρομιχάλη γωνία
Στο πιο Απαράδεκτο καραόκε θα κερδίσει το κέφι και όχι απαραίτητα η καλύτερη φωνή! Σας περιμένουμε!



Συναυλία The Dreamers
21:00
Νεανική Σκηνή
Οι The Dreamers είναι ένα εφταμελές indie/garage rockσυγκρότημα από την Καβάλα. Τα μέλη του συγκροτήματος είναι οι:
Τότα Ευλαβή – φωνή, Αλέξανδρος Κυριλλίδης – μπάσο, Νίκος Μπακιρτζής - κιθάρα, φωνή, Δημήτρης Φραντζής - κιθάρα, μαντολίνο, φωνή, Λεντιόν Κώστα –τύμπανα, Κώστας Μπακιρτζής –πλήκτρα, Κωνσταντίνος Κουτσουπάκης  - τρομπέτα
Παρέα από τα σχολικά τους χρόνια και έχοντας ένα κοινό όνειρο και πάθος όσον αφορά στη μουσική, δημιούργησαν το συγκρότημα, The Dreamers. Σταδιακά, ξεκίνησαν τις εμφανίσεις σε διάφορα μουσικές σκηνές και φεστιβάλ της χώρας. Το ρεπερτόριο τους είναι ένα μείγμα των προσωπικών ακουσμάτων του κάθε μέλους, με στοιχεία από τη σύγχρονη indieκαι garage rock σκηνή, όπως και την κλασσική εποχή του rockn' roll.
Το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ, με 13 δικές τους συνθέσεις, ηχογραφήθηκε στην Καβάλα, μιξαρίστηκε και κυκλοφόρησε στη Θεσσαλονίκη.
Μετά την ολοκλήρωση αυτού του βήματος, ο στόχος της μπάντας είναι οι συνεχείς εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με το σκοπό να παρουσιάσουν τα τραγούδια τους και γενικότερα τη δική τους μουσική προσέγγιση.

Συναυλία Just Kidding
22:00
Νεανική Σκηνή
Οι Just Kidding πρωτοεμφανίστηκαν πριν από μια πενταετία στην Καβάλα.
Επηρεασμένοι από lounge jazz – atin – fusion – disco - funk και ακούσματα των δεκαετιών 40s 50s 60s 70s και 90s επιστρέφουν με δικές τους συνθέσεις.
Ένα παιχνίδι μελωδιών και ρυθμικών μοτίβων με βασικό στοιχείο τον αυτοσχεδιασμό έρχεται να δώσει μια διαφορετική νότα....
Μέλη: Χρήστος Κυριακού – κιθάρα, Γιώργος Φίτσιος - πιάνο, πλήκτρα, τρομπέτα, Άρης Ζαρκινός – τύμπανα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου