Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Ρώσοι επισκέπτες στη Σταυρούπολη Ξάνθης για αφιέρωμα στο Γέροντα Παϊσιο


Γράφουν Νάντια Νάκου, Μάκης Βασιλειάδης


Μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, η ορεινή περιοχή της Ξάνθης είχε την τύχη να υποδεχθεί έναν ηγούμενο από την Μόσχα ο οποίος όμως δεν έκανε τουρισμό αλλά συνοδευόμενος από ένα συνεργείο ήρθε να επισκεφθεί ένα ηλικιωμένο ζεύγος πάνω στην Σταυρούπολη, τον κ. Λάζαρο Κελεκίδη και την κ. Μηλίτσα την σύζυγό του. Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν να πάρουν πληροφορίες για τον Γέροντα Παΐσιο, καθώς ο κ. Λάζαρος και η κ. Μηλίτσα είχαν μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του για πολλά χρόνια.
Συγκεκριμένα ο κ. Λάζαρος είναι μακρινός συγγενής του Γέροντα και από την στιγμή που γνωρίστηκαν κράτησαν μια πολύ αγαπητική σχέση καθώς είχαν διαρκή αλληλογραφία για την έρευνα τους για τα Φάρασσα της Καπαδοκίας, από όπου προέρχονταν ως σόι, καθώς και για τον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη, θέματα για τα οποία ο κ. Λάζαρος έχει συγγράψει δύο βιβλία. Επιπλέον, το σπίτι του κ. Λάζαρου ήταν ο τόπος διαμονής του γέροντα όταν βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη. «Αδελφέ μου Λάζαρε» τον έλεγε ο Γέροντας Παΐσιος και ζητούσε να τον αποκαλεί «αδελφέ Παΐσιε». Βέβαια ο γέροντας είχε μεγάλη αδυναμία στην σύζυγο του κ. Λάζαρου, την κ. Μηλίτσα. Οι δυο τους τώρα ζούνε στη Σταυρούπολη Ξάνθης από το 1996 και όσοι τους γνωρίζουν ξέρουν πως πρόκειται για δύο ανθρώπους σπάνιους για την εποχή μας και ότι δεν είναι τυχαίο που έτυχαν της κατ επανάληψιν ευλογίας της φιλοξενίας του Γέροντα. Αγκαλιάζουν τους πάντες που πάνε  στο σπιτικό τους, στο οποίο όταν μπαίνεις μέσα θαρρείς πως γυρνάς τη μηχανή του χρόνου και ξαφνικά βρίσκεσαι σε σπίτι Μικρασιατών της εποχής εκείνης. Άρχοντες στην ψυχή, γενναιόδωροι που σε γεμίζουν με δύναμη.
Ο κ. Λάζαρος ξεκαθάρισε στους επισκέπτες εξαρχής ότι δεν θα μιλήσει για τα θαύματα του Γέροντα αλλά πως τον έζησε ο ίδιος. Τις ιστορίες που ακούμε και εμείς πολλές φορές από τα χείλη του, είχαν την ευκαιρία οι Ρώσοι ταξιδιώτες να τις καταγράψουν σε κάμερα. Τα γυρίσματα διήρκησαν περίπου πέντε ώρες και είχαν μαζί τους μεταφράστρια. Η κα Μηλίτσα μάλιστα τους είπε και ένα Ρώσικο τραγούδι που γνώριζε από μωρό παιδί και τους συγκίνησε, αφού μίλησε στη γλώσσα τους! Τους φίλεψε παραδοσιακά φαγητά και χάρηκαν ιδιαίτερα για τη καρδιακή φιλοξενία τους.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου