Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στη ΦΕΞ τον Ιούνιο

8ο Festival Animation & όχι μόνο στην Ξάνθη
έως Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013 και ώρα 21.00 - στην αυλή με τα Χαμάμ στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης.
Η ΦΕΞ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινουμένων Σχεδίων  παρουσιάζουν το 8o FESTIVAL ANIMATION στην  Ξάνθη. Το φεστιβάλ δίνει τη δυνατότητα στους φίλους του animation να δουν νέες παραγωγές και αφιερώματα σε εξαιρετικούς animators.  Για την Ξάνθη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινουμένων Σχεδίων έχει επιμεληθεί ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα με ευρωπαϊκές ταινίες. Αναλυτικά το πρόγραμμα στο https://www.facebook.com/events/567578096620144/
ΠΕΦΑΝΣΟ, ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΦΕΞ,4
Θεατρική Παράσταση «ΙΣΜΗΝΗ»
Τις Κυριακές 2 – 9 – 16 – 23 – 30 Ιουνίου και ώρα 21.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Μια παράσταση για την αγάπη, για την μνήμη, για τον έρωτα.
Σοφοκλής, Γιάννης Ρίτσος, Κρίτων Αθανασούλης.
Σύνθεση από τα έργα τους αντίστοιχα: «Αντιγόνη», «Ισμήνη», «Παράπονο Σκύλου».
Η ΠΕΦΑΝΣΟ η 4η θεατρική σκηνή της ΦΕΞ (Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης), παρουσιάζει την παράσταση «Ισμήνη». Πρόκειται για έναν μονόλογο με ηχογραφημένα διαλογικά μέρη. Σ’ αυτά ακούγονται οι φωνές της Ρένας Τσώλου- Καραγιάννη ως Αντιγόνη και του Δημήτρη Σαββάκου ως Κρέοντα. Την ερμηνεία και την σκηνοθεσία κάνει η Σοφία Σαββίδου.
Γνωριμία με τους μεγάλους δημιουργούς του κινηματογράφου.
Τις Τετάρτες   & ώρα 21.15  στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ παρουσιάζει το έργο των μεγάλων σκηνοθετών, «τον κινηματογράφο των δημιουργών».  Κάθε φορά στην  παρουσίαση γίνεται μια σύντομη αναφορά στο  συνολικό έργο του σκηνοθέτη, στην προσέγγιση της κινηματογραφικής του γλώσσας καθώς και σκέψεις και επισημάνσεις που αφορούν  το περιεχόμενο και τη φόρμα της ταινίας που θα προβληθεί. Οι ταινίες αυτών των σκηνοθετών αποτελούν σύνθετα δημιουργήματα που οδηγούν  στην αισθητική απόλαυση μέσα από την κατανόηση της κινηματογραφικής «γραφής»  και του ύφους τους. Η μαγεία τους αρχίζει με το σβήσιμο των φώτων της κινηματογραφικής αίθουσας  στο Λαογραφικό Μουσείο της ΦΕΞ.
Τον Μάιο και Ιούνιο 2013 αφιέρωμα στον Federico Fellini
Παρασκευή 7 Ιουνίου και ώρα 21.00  στο κτήμα  «Πολιτεία» στη Λευκόπετρα Ξάνθης
Ο αποχαιρετιστήριος χορός της ΦΕΞ
Το χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ οργανώνει τον αποχαιρετιστήριο χορό του.  Με πολύ μουσική και χορό, φαγητό και ποτό  κλείνει και για αυτήν την περίοδο ο κύκλος των εργαστηρίων του χορευτικού της ΦΕΞ.
Πληροφορίες στη ΦΕΞ & στο Λαογραφικό Μουσείο. Τιμή πρόσκλησης 15€ με φαγητό και απεριόριστο ποτό.
«Η Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων»
Παράσταση του παιδικού Μουσικού θέατρου της ΦΕΞ
Δευτέρα 17  Ιουνίου και ώρα 20.00 στο Δημοτικό θέατρο Ξάνθης
Το Παιδικό Μουσικό Θέατρο της ΦΕΞ παρουσιάζει όπως κάθε χρόνο την παράστασή του.
Οι μικροί που παρακολούθησαν τα μαθήματα υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους κα Βάνια Φίτσεβα και συνεργάτες από το θεατρικό εργαστήρι της ΦΕΞ σε μια ξεχωριστή παράσταση.
Επιμέλεια σκηνοθεσία Βάνια Φίτσεβα
Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής /   Συναυλία 
«Stringless»
Τετάρτη 19  Ιουνίου και ώρα 22.00 στην αυλή με τα Χαμάμ στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Οι 'Stringless'' είναι ένα φωνητικό σχήμα που αποτελείται από έξι γυναίκες με καταγωγή από Ελλάδα, Βουλγαρία και Αλβανία αντίστοιχα. Το όνομα τους είναι ένα λογοπαίγνιο με διττή ανάγνωση, μία στα αγγλικά με την έννοια ''without strings'' ( χωρίς έγχορδα ), και μία στα ελληνικά, ''στρίγγλες'', τα μυθικά πλάσματα της ελληνικής παράδοσης. Στο ρεπερτόριό τους ακούγονται παραδοσιακά τραγούδια από την Ήπειρο, τον Πόντο, τη Μακεδονία, την νεότερη αστική μουσική της Σμύρνης, τα ρετρό του 30 και τα ρεμπέτικα. Εκτός αυτών το πρόγραμμα απαρτίζεται από παραδόσεις άλλων τόπων όπως τα πολυφωνικά τραγούδια των Βαλκανίων, κέλτικα, γκόσπελ, αφρικάνικα, τούρκικα, ινδιάνικα και άλλα. Η πολυφωνική ενορχήστρωση είναι το ζητούμενο ακόμα και σε κομμάτια που δεν είναι από τη φύση τους πολυφωνικά. Όλες οι ενορχηστρώσεις γίνονται από το γκρουπ δημιουργώντας άλλοτε μια εντελώς πρωτότυπη και διαφορετική πρόταση για κάποιο τραγούδι, άλλοτε είναι απλώς μια μεταγραφή των μουσικών οργάνων που συνοδεύουν μια μελωδία σε ήχο που μπορεί να παράγει το ανθρώπινο σώμα, είτε σαν πνευστό είτε σαν κρουστό.
Επί σκηνής οι ηχοπαραγωγοί: Βασιλική Αλεξίου, Albena Ivanova Kutova,  Κατερίνα Μαυροφρύδου.  Έλσα Μουρατίδου,  Eljona Sinjari. Αλεξία Χρυσομάλλη.
Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής / Προβολή «Ταξιδιάρα Ψυχή - Γιάννης Αγγελάκας»
Πέμπτη 20  Ιουνίου και ώρα 22.00 στην αυλή με τα Χαμάμ στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Μια ταινία για έναν μουσικό που με τους στίχους του σημάδεψε την εναλλακτική ροκ σκηνή της χώρας μας. Η ταινία θίγει μέσα από τη ματιά του το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας και τον τρόπο που διαμορφώνει την πραγματικότητα η τηλεόραση, ενώ αναζητά τη διέξοδο από τις πόλεις  προς τους αγαπημένους τόπους που εγκαταλείψαμε. Στα δύο χρόνια που διήρκεσαν τα γυρίσματα, βλέπουμε τις μουσικές συναντήσεις με τους συντρόφους του και την εξέλιξη των μουσικών διαδρομών τους μέσα από μια αναζήτηση στα ακούσματα της παιδικής τους ηλικίας, το ρεμπέτικο, τα ηπειρώτικα πολυφωνικά, τις κρητικές μελωδίες.   Διάρκεια: 01:25:19 min
Black & white / Cine  fest
Παρασκευή 28 έως & Κυριακή 30 Ιουνίου και ώρα 22.00 στην αυλή με τα Χαμάμ στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Η κινηματογραφική λέσχη της ΦΕΞ  παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον ασπρόμαυρο κινηματογράφο.

Γνωριμία με την τοπική ιστορία. «Ιστορικοί περίπατοι – Ξάνθη, παλιά πόλη»
καθημερινά, στην παλιά πόλη της Ξάνθης
Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον.
Τα κτήρια αφηγούνται την ιστορίας τους, το λιθόστρωτο μας οδηγεί μέσα στο χρόνο κι ο επισκέπτης ζει μια παράσταση μέσα σ’ ένα αληθινό σκηνικό. Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421.   Αρχή περιπάτου στη γέφυρα ποταμού Κόσυνθου.
Έκθεση φωτογραφίας  «Misery» - Εικαστικός περίπατος
Η Φιλοπρόοδη  Ένωση Ξάνθης οργανώνει την έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Βασιλειάδη με τίτλο «Misery»
Η έκθεση έχει παρουσιαστεί από τη ΦΕΞ και στην Κωνσταντινούπολη στην Pinelo Gallery.
Διάρκεια ως 14 Ιουνίου 2013 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Περισσότερα : https://www.facebook.com/events/156090507897286/?ref=22

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου