Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Πλούσιος Πολιτιστικός Ιούνιος στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013, ώρα 19:00
Την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013 στις 19:00 στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, θα πραγματοποιηθεί το Ανοικτό Καταληκτήριο Μάθημα των τμημάτων Αρχαίων Ελληνικών  και Ιστορίας / Πολιτισμού Θράκης με τίτλο :
«Απ’ την Αλεξάνδρεια του Κ. Π. Καβάφη στα πέρατα της Ασίας με το Μεγαλέξανδρο»
Εισηγητές – Σπουδαστές / Σπουδάστριες των τμημάτων : Α. Γκοδλιεύσκυ, Τ. Δροσίδου, Α. Ματζάκος, Χ. Μιχαλόπουλος, Γ. Μπατζακίδης, Κ. Παπαϊωάννου, Α. Πισκιουλοπούλου, Α. Σαράφη, Ν. Σεργκενλίδης
Μουσική – Τραγούδια : Α. Δασκαλόπουλος, Κ. Μπερετζίκης, Ι. Νταβράζος
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ : Αλέξανδρος Κοκκαλίδης  
Διδάσκων – Υπεύθυνος Τμημάτων :
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ – Φιλόλογος – Συγγραφέας
Χορηγός Επικοινωνίας : Όμορφη Πόλη – Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.
Κυριακή 9 Ιουνίου 2013, ώρα 11:30
«Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη…»
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν τέσσερα παιδιά. Ζούσαν σε μέρη διαφορετικά κι άκουγε το καθένα αλλιώτικα παραμύθια. Όταν μεγάλωσαν, συναντήθηκαν τυχαία σε μια κατασκήνωση παραμυθιού στη Ζάκυνθο. Άκουσαν πολλά λαϊκά παραμύθια από τον παραμυθά Δημήτρη Αβούρη κι έγραψαν και δικά τους.
Την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013, στις 11.30 π.μ. συνεχίζουμε τις αφηγήσεις παραμυθιών στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Ελάτε κι εσείς να τα ακούσετε, να συμμετέχετε κι ας γίνει το παραμύθι αφορμή να ζήσουμε όλοι καλύτερα!
Η αφήγηση παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους πραγματοποιείται και φιλοδοξεί να καθιερωθεί, από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στα πλαίσια της κοινωνικής του προσφοράς και η είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ για όλους.
Ελάτε όλοι στην Καπναποθήκη «Π», στην Ξάνθη.
«Το παραμύθι δεν διακόπηκε ποτέ. Μια αόρατη δύναμη, ή καλύτερα η ορατή ανθρώπινη ανάγκη για επιβίωση κατ' αρχάς και ποιότητα ζωής στη συνέχεια, δεν το εγκατέλειψαν ποτέ...

Το παραμύθι σήμερα ζει και βασιλεύει. Ξαπόστασε για αρκετά χρόνια ή λίγα, σχετικός είναι ο χρόνος, αλλά μόνο ξαπόστασε. Γιατί αυτό χρειαζόταν η εποχή...»
(από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»)
Δημήτρης Αβούρης
Η παραμυθο-αφήγηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, «Ιωάννης Ν. Παπαχαρίσης», στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη. 
Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013, ώρα 19:00
Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σας προσκαλεί την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013, στις 19:00 στην Τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών των παιδικών τμημάτων, των εκπαιδευτικών του εργαστηρίων, για το Ακαδημαϊκό έτος 2012-2013: 
•           Α΄, Β΄, & Γ΄, Εργαστήρια Ελεύθερης Εικαστικής Έκφρασης «Το Κουκούλι».
•           Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι
Στις 21.00 θα ακολουθήσει η εκδήλωση για τα τμήματα ενηλίκων:
•           Ορθόδοξης Θεολογίας: «Σπουδή στην Ορθοδοξία»
•           Αρχαίων Ελληνικών - Ιστορίας και Λαογραφίας Θράκης
•           Τμήμα Κοινωνικού Φροντιστηρίου Έκθεσης Ιδεών Λυκείου
•           Ομάδα βιωματικής αυτογνωσίας
•           Ζωγραφικής – Ελεύθερου Σχεδίου
•           Εργαστήρι Αγιογραφίας
•           Εργαστήρι Ξυλογλυπτικής
•           Κατασκευής Κοσμήματος
•           Εργαστήρι Εικαστικών αποδράσεων…
•           Εργαστήρι Βιβλιοδεσίας
•           Ψηφιακής Φωτογραφίας - Επεξεργασίας ψηφιακής εικόνας  και video
•           Εργαστήρι Κινηματογράφου
Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης είναι ένας μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός φορέας που δραστηριοποιείται στο χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Στα εργαστήρια του Ι.Θ.Τ.Π., που είναι και η κύρια πηγή εσόδων του, προσφέρεται υψηλής ποιότητας εκπαίδευση στους σπουδαστές, δίνοντας τους την ευκαιρία να ασχοληθούν με την αγαπημένη τους τέχνη, αλλά και να κάνουν μια νέα αρχή στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Οι διδακτικές δραστηριότητες οργανώνονται με εξειδικευμένους εκπαιδευτές, με σύγχρονη παιδαγωγική προσέγγιση και σε συνεργασία με προηγμένα εργαστήρια και ερευνητικούς φορείς. Στα Τμήματα που απευθύνονται σε ανήλικους η παιδαγωγική στόχευση αποβλέπει στην καλλιέργεια της φαντασίας, της επινοητικότητας και της παρατηρητικότητας.  Ο στόχος είναι τα  παιδιά να κατανοούν και να απολαμβάνουν τις αισθητικές αξίες, να μπορούν να κρίνουν και στη συνέχεια να δημιουργούν, να συνδέουν αρμονικά δημιουργικές και συναισθηματικές πτυχές της ανθρώπινης προσωπικότητας.
Εκθέσεις και επιδείξεις των μαθητών των διαφόρων Τμημάτων παρέχουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να αποτιμήσουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Στους μαθητές παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής σε εκπαιδευτικές εκδρομές για παρακολούθηση εκθέσεων ή σεμιναρίων προκειμένου να διευρύνουν τις γνώσεις τους καθώς και η πρόσβαση στην πλούσια, πολυθεματική βιβλιοθήκη του Ιδρύματος.
Παράλληλα  θα εγκαινιαστεί η έκθεση  «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» έργων των καθηγητών και μαθητών των εκπαιδευτικών τμημάτων του Ιδρύματος, που θα δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να αποτιμήσουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013, ώρα 20:00
Την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013, στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και οι εκδόσεις «Αρμός», παρουσιάζουν τον συγγραφέα Γαβριήλ-Νικολάου Πεντζίκη και το βιβλίο του,
«Το Βυζάντιο έχει ρεπό»
Πρόκειται για μια σπονδυλωτή αφήγηση, που εκτυλίσσεται συνυφαίνοντας νήματα του σήμερα με νήματα ιστορικά.
Ξεκινώντας από το ουζερί «Βυζάντιο», περιγράφει την Άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς, την άλωση της Βασιλεύουσας από τους Σταυροφόρους, τις αρματοδρομίες, τον ιππόδρομο, τη Μεγάλη Εκκλησία, θριαμβικές πομπές και διαπομπεύσεις αυτοκρατόρων. Μιλά για το κοσμοείδωλο των Βυζαντινών, τις συνομωσίες και ανταρσίες, μάχες και πολέμους, γάμους και μοιχείες, διαζύγια και δολοφονίες. Συναναστρέφεται κείμενα και συγγραφείς από τον Όμηρο έως τον Τζέημς Τζόυς. Αναπλάθει συναξάρια αγίων και νεομαρτύρων.
Η καθημερινή μας επικαιρότητα εμπλέκεται με γεγονότα και προσωπικότητες της βυζαντινής χιλιετίας. Τα πήγαιν' έλα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν γίνονται με ρυθμούς που κόβουν την ανάσα, με τρόπους αναπάντεχους που δημιουργούν ένα καλειδοσκοπικό ψηφιδωτό, ψυχαγωγούν τον αναγνώστη και τον προσανατολίζουν στην αυθεντική παρακαταθήκη του Βυζαντίου, το πασχάλιο γεγονός που φέρνει τους κάτω πάνω.
Ο Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκης σπούδασε βυζαντινή και νεοελληνική φιλολογία. Μεταπτυχιακές σπουδές στον χώρο της συγκριτικής γραμματολογίας παρέμειναν ανολοκλήρωτες. Εργάστηκε ως διορθωτής δοκιμίων, επιμελητής εκδόσεων, μεταφραστής και λεξικογράφος.
Υπηρέτησε τη θητεία του στην Πολεμική Αεροπορία. Εκπαιδεύτηκε στη διερμηνεία συνεδρίων, εργάστηκε επί δεκαετία ως υπάλληλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παραιτήθηκε κι έκτοτε διερμηνεύει για ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, διεθνείς και ιδιωτικούς φορείς, ως ελεύθερος επαγγελματίας.
Έχει μεταφράσει Τσέστερτον, Σουϊφτ, Έρικ Άμπλερ, τόμους του Νέου Συναξαριστή, κι έχει συγγράψει δίτομο ταξιδιωτικό και προσκυνηματικό Οδηγό του Αγίου Όρους.
Επιμελείται το συγγραφικό και εικαστικό έργο του πατέρα του. Η μοναχοκόρη από πρώτο γάμο, τον έκανε πανευτυχή παππού. Ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου γεννήθηκε το 1952.

Η παρουσίαση  θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου