Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

Ας χαρούμε τη βροχή γιατί θα έχουμε θερμό καλοκαίρι

Πέντε του μηνός Ιουνίου δείχνει το ημερολόγιο. Ναι δεν με γελούν τα μάτια μου. (Δεν ξεχνιέται και η ημερομηνία λόγω εξετάσεων). Αλλά ο καιρός έξω δείχνει πως δεν έχουμε μπει στο καλοκαίρι. Βροχή και αέρας. Οι μπαλκονόπορτες κλειστές μη τυχόν πέσει η θερμοκρασία και μέσα στο σπίτι και κρυώνουμε…
Πάντως σύμφωνα με παλιό δημοσίευμα του Τύπου της Κυριακής: «Στις παραλίες φαίνεται ότι θα τη βγάλουμε τους θερινούς μήνες, καθώς το φετινό καλοκαίρι αναμένεται από τα θερμότερα των τελευταίων ετών, με παρατεταμένες περιόδους αρκετά υψηλών θερμοκρασιών!...
Ο υδράργυρος θα "πιάσει" 40άρια από τον Ιούνιο, ιδιαίτερα ζεστός και ξηρός θα είναι ο Ιούλιος, ενώ χωρίς βροχές και μπουρίνια αναμένεται ο Αύγουστος.
«Αρκετά υψηλές αναμένεται να είναι οι θερμοκρασίες που θα σημειωθούν το φετινό καλοκαίρι και μάλιστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, εντείνοντας το αίσθημα του καύσωνα», δήλωσε ο διδάκτωρ Μετεωρολογίας του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών ΕΛΓΑ, Μιχάλης Σιούτας.
«Ακόμα και αν δεν σημειωθούν ισχυροί καύσωνες με τον υδράργυρο να καταγράφει πολύ υψηλές τιμές, η παρατεταμένη διάρκεια θερμοκρασιών πάνω από τα κανονικά επίπεδα δημιουργεί το αίσθημα καύσωνα, ενώ μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα στον οργανισμό, αλλά και στα ζώα» σημειώνει ο μετεωρολόγος.
...Tον Ιούνιο ο υδράργυρος αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο, αγγίζοντας του 40 βαθμούς Κελσίου. Οι περιοχές που αναμένεται να καταγράψουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες είναι τα ηπειρωτικά της Στερεάς, της Θεσσαλίας, αλλά και της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας.
Ιούλιος
Ιδιαίτερα ζεστός και ξηρός αναμένεται να είναι και ο Ιούλιος, με πιθανά παρατεταμένα διαστήματα υψηλών θερμοκρασιών ή ακόμα και καύσωνα.
Αύγουστος
Ο Αύγουστος διαφαίνεται να είναι ένας ζεστός μήνας με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται στα κανονικά επίπεδα του μήνα. Ωστόσο οι καλοκαιρινές μπόρες και τα μπουρίνια που εμφανίζονται συνήθως τον μήνα αυτό δείχνουν πως φέτος θα είναι μειωμένα».
Αν είναι να έχουμε καύσωνα διαρκείας- Δόξα τω Θεώ- που έχουμε βροχούλες. Το defencenet μάλιστα με διαγράμματα αναφέρει ότι σε γενικές γραμμές το καλοκαίρι 2013 αναμένεται:
-Αρκετά θερμό παρά τα διαλείμματα δροσιάς.
-Αρκετά ασταθές με περισσότερες βροχές και καταιγίδες από τα συνηθισμένα στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας.
-Με ενισχυμένους ανέμους τον Αύγουστο εκτός από την βδομάδα του Δεκαπενταύγουστου.
Ο Δημήτρης Καμπόλης από το YouWeather.com αναφέρει για τον Ιούνιο: «Αναμένεται θερμότερος από τις μέσες κλιματικές τιμές κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου και με μέσο όρο θερμοκρασία στα 850hPa = 15,7 βαθμούς Κελσίου.
Ο μήνας ξεκινάει με χαμηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες και αυξημένη πιθανότητα για βροχές. Σταδιακά πάντως θα έχουμε άνοδο της θερμοκρασίας η οποία στα μέσα του μήνα θα αγγίξει τους 36-37 βαθμούς Κελσίου. Στην συνέχεια η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση με αυξημένη πιθανότητα για βροχές για να ανέβει εκ νέου στα τέλη του μήνα σε επίπεδα 36-37 βαθμών Κελσίου».
Για τον Ιούλιο: «Αναμένεται θερμότερος από τις μέσες κλιματικές τιμές κατά 1 βαθμό Κελσίου και με μέσο όρο θερμοκρασία στα 850hPa = 18,6 βαθμούς Κελσίου.
Ο μήνας ξεκινάει με την σημαντικότερη θερμή εισβολή του καλοκαιριού με μέγιστες τιμές θερμοκρασίας στους 40-41 βαθμούς Κελσίου. Σύντομα πάντως η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση με αυξημένη πιθανότητα βροχών στα βόρεια ηπειρωτικά. Νέα σημαντική άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία στα μέσα του μήνα με τις μέγιστες τιμές να αγγίζουν τους 38-39 βαθμούς Κελσίου. Και αυτή όμως η θερμή εισβολή θα είναι σχετικά σύντομη (μέγιστη διάρκεια 2-3 ημέρες) με την θερμοκρασία να σημειώνει νέα σημαντική πτώση κατά 6-8 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτά τα επίπεδα θα διατηρηθεί μέχρι τα τέλη του μήνα όπου θα σημειώσει άνοδο σε επίπεδα 36-37 βαθμών Κελσίου».
Για τον Αύγουστο: «Θα κυμανθεί σε επίπεδα κοντά στις μέσες κλιματικές τιμές και με μέσο όρο θερμοκρασίας στα 850hPa = 17,8 βαθμούς Κελσίου.
Ο μήνα ξεκινάει με χαμηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες και ενισχυμένο μελτέμι. Οι καιρικές αυτές συνθήκες θα διατηρηθούν μέχρι την βδομάδα του Δεκαπενταύγουστου όπου θα έχουμε σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας με τις μέγιστες τιμές να αγγίζουν τους 39-40 βαθμούς Κελσίου. Σταδιακά πάντως η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και έτσι το τελευταίο δεκαήμερο θα κυμανθεί σε χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα με ενισχυμένο μελτέμι».
Ο Θεός δεν μας αφήνει τελικά. Θα μας έχει σε σκωτσέζικο ντους. Δεν θέλει τα παιδιά Του να καούν. Μια καύσωνας, μια βροχούλες και δροσιά. Ας χαρούμε τώρα τη δροσούλα μας και ας απολαύσουμε την καλοκαιρινή βροχή όπως τα τραγούδια που επέλεξα!

Καλό καλοκαίρι!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου