Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Απώλεια βάρους μετά τον τοκετό

Η Σουζάνα Ριζγκάλα διατροφολόγος- διαιτολόγος ενημερώνει:


Σύμφωνα με τις στατιστικές, μετά τον τοκετό ο μέσος όρος απώλειας βάρους είναι 4,5 κιλά, δηλαδή το βάρος του μωρού συν τον πλακούντα και το αμνιακό υγρό.
Όμως, πολλές είναι οι γυναίκες που δεν «βλέπουν»  αυτή η απώλεια κιλών, γιατί στο μεταξύ ο οργανισμός τους προσπαθεί να αντεπεξέλθει σε άλλες νέες γι’ αυτόν λειτουργίες. Μια πραγματική απώλεια βάρους θα πρέπει να αρχίσετε να παρατηρείτε μετά τον πρώτο μήνα.
Κι αυτό γιατί μία γυναίκα που λαμβάνει ορό μετά τον τοκετό (όπως οι γυναίκες που γεννούν με καισαρική), είναι πιθανό να αυξήσει το βάρος της κατά 2 κιλά, ενώ και η αύξηση των μαστών όταν κατεβάζουν γάλα μπορεί να επιφέρει μία πρόσκαιρη αύξηση της τάξης των 2 κιλών επίσης!
Έτσι  η κατακράτηση υγρών από τη χορήγηση του ορού θα διαρκέσει μέχρι και μία εβδομάδα, ενώ η υπεραιμία στο μαστό περίπου δύο εβδομάδες.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε το γεγονός ότι η μήτρα θα χρειαστεί περίπου έξι εβδομάδες για να έρθει στο φυσιολογικό της μέγεθος, αντιλαμβάνεστε10 ότι δεν πρέπει να περιμένετε μεγάλες αλλαγές τον πρώτο μήνα σε ότι αφορά στην εμφάνιση του σώματός σας.
Ο θηλασμός βοηθάει στη μείωση του βάρους, αφού δημιουργεί περισσότερες καύσεις στον οργανισμό σας βοηθώντας σας στην απώλεια κιλών, εφόσον προσέχετε τη διατροφή σας. Παράλληλα, συντελεί στην επιστροφή της μήτρας σας στο κανονικό της μέγεθος.
Αν ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, σε συνδυασμό με μέτρια άσκηση τότε μία απώλεια 1-2 κιλών την εβδομάδα θα σας επαναφέρει στην αρχική σας φόρμα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η αλήθεια είναι για κάποιες γυναίκες το να χάσουν κιλά μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο δύσκολο από ότι για κάποιες άλλες και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μετά την εγκυμοσύνη, η διάρκεια του ύπνου μειώνεται πολύ και αυτό σύμφωνα με  πρόσφατες έρευνες δυσχεραίνει την απώλεια βάρους. Μελέτη που έγινε μεταξύ 940 γυναικών και δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική επιθεώρηση επιδημιολογίας, έδειξε ότι για τις γυναίκες που κοιμόντουσαν 5 ώρες ή λιγότερο τη νύχτα για τους πρώτους 6 μήνες μετά τον τοκετό, ήταν πολύ δύσκολο να επιστρέψουν στα κιλά που είχαν προ εγκυμοσύνης. Η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με διαταραχή των επιπέδων λεπτίνης και γκρελίνης, που παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην απώλεια βάρους.
Επίσης η ορμόνη προλακτίνη (η οποία σηματοδοτεί την ανάπτυξη του αδένα του μαστού και την παραγωγή γάλακτος) βρίσκεται σε πολύ ανεβασμένα επίπεδα. Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι η υπερπρολακτιναιμία μπλοκάρει το μεταβολικό ρολόι και δεν ευνοεί καθόλου τον έλεγχο της όρεξης.      

Βιβλιογραφία: 10 Xenos. K. M.Sc. in Nutritional Medicine - University of Surrey

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου