Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013

Μουσικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη

Μην χάσετε σήμερα Δευτέρα 5 Αυγούστου & ώρα 21.30 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης- στην αυλή με τα Χαμάμ την τελευταία συναυλία του Φεστιβάλ
«Πολυπολιτισμική Κωνσταντινούπολη των αρχών του 20ου αιώνα»
με το μουσικό σύνολο Maye

Συναυλία που φέρει ως αφορμή της το ενδιαφέρον πολυεθνοτικό-πολυπολιτισμικό προφίλ της Κωνσταντινούπολης, καθώς αυτό αποτελεί το πλέον κρίσιμο χαρακτηριστικό στην διαμόρφωση της αστικής μουσικής δημιουργίας των αρχών του 20ού αιώνα. Γι αυτόν το λόγο το ρεπερτόριο έχει αντληθεί από συνθέτες που εκπροσωπούν τις ποικίλες εθνοτικές ομάδες και θρησκευτικές κοινότητες που συγκροτούν το αστικό Οθωμανικό περιβάλλον κατά την συγκεκριμένη περίοδο. Έτσι, θα αποδοθούν έργα τούρκων-μουσουλμάνων συνθετών, καθώς και ρωμηών, αρμενίων και εβραίων, συνθεμένα σε διάφορες φόρμες της Οθωμανικής μουσικής φιλολογίας, όπως είναι εκείνες των Peşrev, Saz Semaîsi, Şarkı και Oyun havası.  
  * Είσοδος στη συναυλία 5€ οικονομική ενίσχυση του Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης

* Το μουσικό σύνολο Maye  (Η λέξη Maye (Μαγιέ) είναι περσικής προέλευσης και  χρησιμοποιείται από Πέρσες, Τούρκους, Άραβες και  Έλληνες, σημαίνει δε την «μαγιά»-βάση από την οποία κάτι ξεκινά να αναπτύσσεται.)είναι ένα ανοιχτό εργαστήριο έρευνας, μελέτης και ερμηνείας λόγιων και λαϊκών μουσικών ιδιωμάτων της βορειοανατολικής Μεσογείου και της εγγύς και μέσης Ανατολής. Μέλη του εργαστηρίου είναι οι Μάρκος Σκούλιος, Νίκος Ανδρίκος, Ευγένιος Βούλγαρης, Γιώργος Ψάλτης, Δημήτρης Παναγούλιας και Σεργιος Βούλγαρης. Χρησιμοποιώντας αυθεντικά  όργανα από τις περιοχές αυτές όπως το Νέι, το Γυαϊλί ταμπούρ, το Βιολί, το Ούτι, η Πολίτικη λύρα, το Πολίτικο Λαούτο, το Σάζι, το αραβικό Μπουζούκ, το Τάρ, το Ντοτάρ, το Ραμπάμπ, η Νταρμπούκα, το Τομπάκ, το Μπεντίρ, το Ντάφ, και το Ρέκ και μέσα από μια σύγχρονη ερμηνευτική προσέγγιση που ταυτόχρονα σέβεται τις υφολογικές ιδιαιτερότητες του κάθε ιδιώματος, το σύνολο Maye αποσκοπεί στην ανάδειξη της συνάφειας των ρεπερτορίων αυτών και στην αναπαράσταση μιας περιήγησης στο χώρο της ανατολικής μουσικής.

Σχετικά με το 5ο Φεστιβάλ Λόγιας Ανατολικής Μουσικής ;  www.fex.org.gr

Πληροφορίες:
Υπεύθυνος – συντονιστής Φεστιβάλ: Γιάννης Κατσούλης
Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης /  Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Αντίκα 7   67100 Ξάνθη Τηλ. 25410 25421  - 6937120986  Email: fexanthis@gmail.com     www.fex.org.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου