Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

"Ανακαλύπτοντας τις ενορίες μας" στο ΡΣ της Μητρόπολης μας "Διακονία στα FM"


Φωτογραφία από το εσωτερικό του Μητροπολιτικού Ναού
Λίγο πριν την τέλεση του Ιερού Μυστηρίου του Γάμου
Ένα νέο ξεκίνημα έκανα και αναφέρομαι στην εκπομπή «Ανακαλύπτοντας τις ενορίες μας» στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου «Διακονία στα FM» στους 93.8. Η αρχή έγινε σήμερα Δευτέρα 06.01.2014 στις 15:00-16:00 με το αφιέρωμα στο Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου και καλεσμένο τον π. Ιωακείμ Μούκανο. Επίσης μίλησαν τρεις φίλοι που εκκλησιάζονται στην ιστορική εκκλησία, αν και η ενορία τους είναι άλλη. Αυτό ήταν κάτι που τόνισα στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, αφού έχει γίνει μια ενορία, μια κοινότητα, μια λειτουργία μετά τη Θεία Λειτουργία. Πρόκειται για νέους ανθρώπους που μετά την Εκκλησία πηγαίνουν για καφέ και επικοινωνούν. Είναι κάτι που έχει καθιερωθεί και η παρέα ολοένα και αυξάνεται.
Όπως έχει πει ο Χριστός: «Όπου είναι δύο στο όνομα μου είμαι και εγώ ανάμεσα τους». Εμείς είμαστε εν Χριστώ αδελφοί λοιπόν και συνεχώς δεχόμαστε ανθρώπους που θέλουν να ανταλλάξουν μια κουβέντα, να νιώσουν πως έχουν παρέα, να γελάσουν, να μιλήσουν, να ακούσουν, να αισθανθούν αυτό το δέσιμο που προσφέρει η Εκκλησία, χωρίς τύπους, κλισέ, ταμπού και ψεύτικες συμπεριφορές.
Η αλήθεια είναι πως σήμερα στην εκπομπή ακούστηκαν πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Μητροπολιτικό Ναό. Ο π. Ιωακείμ έχοντας πολλές γνώσεις και εξαιρετική ευφράδεια του λόγου κατάφερε και μας μετέδωσε την αγάπη του για τον Άγιο Ιωάννη Πρόδρομο στον οποίο είναι αφιερωμένος ο ναός.
Στην εισαγωγή μου ανέφερα:
«Πρόκειται για μια εκπομπή που θα παρουσιάζει τις εκκλησίες και τα μοναστήρια του Νομού Ξάνθης. Τις ενορίες μας που υπαγόμαστε όλοι ή που προτιμάμε για τους δικούς μας λόγους.
Πρόκειται για έναν μοναδικό πλούτο που έχουμε, που ενδεχομένως ούτε εμείς οι ίδιοι δε γνωρίζουμε.
Αυτή η εκπομπή θα δώσει την ευκαιρία για μια νέα αρχή για να ανακαλύψουμε τις εκκλησίες μας. Από το βιβλίο των εκδόσεων Ακρίτας «Ενορία: προς μια νέα ανακάλυψη της» διάβασα ένα άρθρο ενός επισκόπου που δεν είναι ούτε σε ορθόδοξη χώρα ούτε από ορθόδοξο λαό, όπως η Ελλάδα και οι Έλληνες. Ο ίδιος όμως είναι ορθόδοξος και συγκεκριμένα είναι ο Επίσκοπος Διοκλείας Κάλλιστος Ware και τονίζει: «Η ενορία είναι το βασικό ευχαριστιακό κύτταρο χωρίς το οποίο δεν υπάρχει Εκκλησία. Επιπλέον σε κάθε τέλεση της Ευχαριστίας παρών είναι ο όλος Χριστός κι όχι απλώς ένα μικρό τμήμα Του έτσι ώστε η τοπική ενορία, όταν τελεί τα Θεία Μυστήρια, δεν αποτελεί μια μικρή μονάδα μέσα σε ένα μεγαλύτερο σύνολο, αλλά εκφράζει κατά τρόπο ορατό την Μία Καθολική Εκκλησία στην ολότητα της».
Αυτός ο κύκλος εκπομπών ξεκινάει με τον Πολιούχο μας, με τον Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου στο κέντρο της παλιάς μας πόλης, της αρχόντισσας της Θράκης που ως υψηλοτάτη έχει τα ωραιότερα στολίδια να την κοσμούν. Είναι τα άγια φυλακτά του μοναδικού τούτου παραδοσιακού οικισμού. Οι επιβλητικές εκκλησιές, τις οποίες ανέλαβε να κτίσει μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1829 ο Μητροπολίτης Ευγένιος. Τα πολλά ρίχτερ είχαν γκρεμίσει ναούς και μνημεία στο νομό και έπρεπε να ανοικοδομηθούν. Ο Ευγένιος ήταν η κορυφαία ιστορική μορφή, ο θρησκευτικός ηγέτης ο οποίος με την εργώδη προσπάθεια του κατάφερε να κρατήσει ακλόνητη την πίστη των κατοίκων.
Εκείνη την εποχή, οι εκκλησίες διαμόρφωναν και τις συνοικίες, κτίζονταν οι ναοί και λειτουργούσαν σαν πυρήνες. Γύρω από αυτούς επέλεγαν τις κατοικίες τους οι Ξανθιώτες».
Ο π. Ιωακείμ στο Ιερό Μυστήριο του γάμου. 

Ανάμεσα σε αυτά που ειπώθηκαν από τον π. Ιωακείμ, σημείωσα τα εξής:
Υπάρχουν πληροφορίες ότι ήταν Μονή στα πρώτα χρόνια.
Είναι τρισυπόστατος ο ναός. (Το κεντρικό κλίτος αφιερωμένο στο Γενέσιο του Τιμίου Προδρόμου, το βόρειο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και το νότιο στο νεομάρτυρα Άγιο Γεώργιο τον εν Ιωαννίνοις).
Ο Μητροπολίτης Ευγένιος που είναι κτήτωρ και φυλάσσονται τα λείψανα του πίσω από το δεξί ψαλτήρι έχαιρε μεγάλης εκτιμήσεως από τους Ξανθιώτες και υπήρχε ακοίμητο καντήλι σε αυτόν.
Κειμήλια του Ναού φυλάσσονται στη Βουλγαρία τα οποία άρπαξαν οι γείτονες μας κατά τις λεηλασίες τους στην πόλη μας και γίνονται προσπάθειες από το Μητροπολίτη μας να επιστραφούν.
Τα παρεκκλήσια του Ναού είναι: της Αναλήψεως, της Παναγίας Δεξιάς, της Αγίας Παρασκευής και δύο βρίσκονται μέσα σε καφετέριες της παλιάς πόλης που παλαιότερα ήταν σπίτια, των Αγίων Ακινδύνων και της Παναγίας Βλαχερνών.
Στα άμεσα σχέδια του εφημέριου είναι να γίνει ένας χώρος όπου θα συγκεντρώνονται οι πιστοί για τον καφέ μετά τη Θεία Λειτουργία.
Στην ερχόμενη εκπομπή αφιέρωμα θα έχω στο Ναό του Ακαθίστου Ύμνου. Την ίδια μέρα και ώρα. Καλεσμένος ο εφημέριος π. Θεολόγος και μια παλιά ενορίτισσα.
Ευκαιρία να γνωρίσουμε τις εκκλησίες μας. Να περιηγηθούμε, ακούγοντας τις πληροφορίες και έπειτα να πάμε και οι ίδιοι να τα δούμε όλα όσα μάθουμε.
Η Ορθοδοξία είναι βίωμα. Ας τη ζήσουμε!

Υ.Γ. Κάθε μέρα από Δευτέρα έως Σάββατο και το δίωρο 14:00-16:00 μεταδίδονται εκπομπές από την Ξάνθη, από κληρικούς και λαϊκούς. Μείνετε συντονισμένοι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου